ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

По предупредувањата за штрајк од СБАШК, Нагавци се среќава со Советот на родители

Министерката за образование Арберие Нагавци во четвртокот се сретна со претставниците на Советот на родители на Косово на чело со претседавачот Јетон Деми. На оваа средба се разговараше за неопходните подготовки за почетокот на новата учебна 2022/2022 година и за правото на студентите да го продолжат своето студирање без никакви пречки, објави Министерството на Фејсбук.

Според соопштението, Нагавци рече дека ресорот што го води е подготвен да соработува со сите актери.

„Во оваа прилика, министерот Нагавци рече дека Министерството за образование е посветено на тесна соработка со сите актери, вклучително и со Советот на родители на Косово, имајќи ја предвид важноста на улогата на родителите во сите процеси во образованието. Министерот Нагавци и претседателот на Советот на родители на Косово, Јетон Деми, се согласија секое разумно и издржано барање да се истурка напред, за овој Совет да биде што поефективен во извршувањето на своите должности и одговорности“, се наведува во соопштението. министерството.

Оваа средба на Нагавци со претставниците на Советот на родители се одржа истиот ден кога Синдикатот на независните синдикати на Косово (БСПК) најави генерален штрајк на вработените поради нереализирање на нивните барања од страна на Владата на Косово. .

Претседателот на Синдикатот за образование (СБАШК), Рахман Јашарај, рече дека и покрај одлуката, вратите се отворени да се покани штрајкувачкиот совет и да се постигне договор.

Според него, клучна точка за да се направи договорот со владата на Курти е да се започне со поддршка од 100 евра додека не се изгласа Законот за плати.