KOHA.net

Арбери

МНР: Во процес сме на евалуација на проширувањето на мрежата на воени аташеа

Косово во моментов е претставено со воени аташеа само во седум земји во светот. Од МНР велат дека се во координација со Министерството за одбрана за да се најде најдобар начин за проширување на мрежата на одбранбени аташеа. Експерти од областа на одбраната и безбедноста оценуваат дека Косово треба да биде претставено со воени аташеа во сите земји членки на НАТО со кои има билатерални договори.

Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Франција, Германија, Турција, Хрватска и Албанија се земјите каде Косово испрати одбранбени аташеа.

Заменик-министерот за надворешни работи и дијаспора, Крешник Ахмети, рече дека се гледа и на зголемување на бројот на СОФА договори.

„Ние сме во тесна координација со Министерството за одбрана, со министерот Мехај и неговиот кабинет, за да го видиме најдобриот начин да се прошири оваа мрежа на одбранбени аташеа, но и да се зголеми бројот на договори СОФА, бидејќи ова е важно за самото формирање. на нашата армија и нејзината подготовка, но и во дипломатска смисла има добри ефекти. Во дипломатска смисла, тоа има добар ефект и во нашата цел за приближување кон НАТО, а првиот чекор и сметаме дека тоа треба да се случи брзо е вклучување во програмата Партнерство за мир“, вели Ахмети.

Потпретседателот на Комисијата за безбедносни и одбранбени прашања, Енвер Дуголи, изјави дека Косово може да го примени моделот на аташеа, кој според него може да опфати повеќе земји истовремено.

„Постојат различни практики во воената дипломатија, дури и земји кои се доста развиени со големи и моќни економии го применуваат овој облик на воена дипломатија. Не секоја земја има одбранбени аташеа. Оние во една држава имаат резидентни одбранбени аташеа, додека нерезидентите ги покриваат околните држави, две или три држави. Мислам дека тоа е форма и која ја применуваат другите држави и ќе ја спроведеме во пракса со воените одбранбени аташеа, за да ги опфатиме и државите кои немаат резидентни аташеа“, вели Дуголи.

Пратеникот на Движењето Ветевендосје, партијата која управува со државата, вели дека дипломатијата е приоритет и потреба на Министерството за одбрана, а според него, Владата им дава посебно значење на билатералните односи со земјите членки на НАТО.

Дуголи вели дека на тој начин се компензира недостатокот на аташеа, бидејќи според него буџетот на Косово не може да си дозволи да има одбранбени аташеа во секоја држава што го признала Косово.

Сепак, пратеникот на Демократската партија на Косово, Аријана Муслиу-Шоши, која е дел од Комисијата за надворешни работи, рече дека во сите важни центри треба да има воени аташеа.

„Би било добро да има воени аташеа во речиси сите значајни центри на земјите членки и другите држави кои се од стратешко значење. Конкретно, мисијата за НАТО како предвесник основна мисија пред членството, покрај амбасадорот и двајцата дипломати од пониските чинови, мора итно да има и војник, барем во ранг бригаден генерал и еден или двајца офицери со пониски воени рангира. Се очекува аташето во Белгија да биде акредитирано од белгиската држава, но тоа не е релевантно за НАТО. Ова во оваа фаза може да послужи како врска меѓу МНР и Министерството за одбрана“, рече Муслиу-Шоши.

Џавит Гашит, првото воено аташе на Косово, вели дека треба да се зголеми бројот на овие пратеници, но и да се внимава на нивниот квалитет.

Гаши, кој служеше во Соединетите Американски Држави од 2011 до 2016 година, вели дека приоритет треба да бидат офицерите обучени со големи чинови во оние земји каде Косово има поголема воена соработка.

„Како и да е, мислам дека треба да се зголеми бројот, но треба да се продолжи и вниманието на квалитетот на воените аташеа. Разбирајќи ја цената што ја носат овие функции на воената дипломатија, би препорачал Косово да биде претставено со воени аташеа во сите земји членки на НАТО со кои имаме билатерални договори. Сепак, приоритет е да имаме поподготвени офицери со големи чинови во оние земји каде Косово има поголема воена соработка, но и имајќи ја предвид посебната тежина што ја имаат земјите во одлучувањето за поддршка на патувањето на Косово во НАТО преку Партнерството за мир“. рече Гаши.

Република Косово има над 60 амбасади и конзулати во различни земји во светот. Косово има за цел да се приклучи кон Партнерството за мир, додека шефовите на држави постојано изјавуваат дека земјата треба што поскоро да влезе во НАТО. /КСП