KOHA.net

Арбери

Граѓаните ја потпишуваат петицијата за повлекување на 30 отсто од трустот, велат се во криза

Петиција за повлекување од трустот

За време на викендот граѓаните почнаа да се потпишуваат на петицијата за повлекување на 30 отсто од трустот во различни градови.

Организаторите во текот на денот останаа на плоштадот во Приштина од каде рекоа дека досега се собрани стотина потписи и оти очекуваат многу брзо оваа бројка да достигне 10, за да бидат испратени во Собранието на Косово.

На плоштадот „Мајка Тереза“, во Приштина, забележан е голем проток на граѓани кои ја потпишаа петицијата. Според нив, алатите треба да се повлечат бидејќи тоа би им било од голема помош.

„Интересот на граѓаните е исклучително голем затоа што минатата недела пратениците на Собранието на Косово не гласаа за предлог-законот со кој се дозволува 30 отсто од Трустот. Граѓаните се револтирани и разочарани. Поради оваа причина, оние од групата за повлекување на 30 проценти од довербата на Фејсбук и надвор од групата изразија интерес да ја потпишат петицијата со која се овозможува предлог-законот повторно да се разгледува во Собранието. Граѓаните денеска се собраа во Фуше Косовo да го дадат својот потпис и во Приштина и Хан те Елезит. Исто така, граѓаните на своја лична основа, преку работните колеги и пријатели се потпишуваат, па ни ги носат во Урошевац, Гњилане и многу други градови. Дури и работниците на Фероникели и КЕК изразија волја за потпишување и веруваме дека наскоро оваа бројка ќе достигне 10, што се очекува да оди во Собрание“, изјави Аднан Јашари, организатор на петицијата.