KOHA.net

Арбери

Над 80 косовски невладини организации му пишуваат на Макрон за визна либерализација

Вкупно 81 невладина организација на Косово го потпишаа писмото упатено до реизбраниот претседател на Франција, Емануел Макрон.

Во писмото Макрон си ја честита победата на минатомесечните избори, но и го потсетува дека дијалогот за визна либерализација влезе во својата десетта година.

„Како таков, овој процес траеше подолго од процесот на визна либерализација на сите земји од Западен Балкан заедно, помножен со два. Или кажано поинаку, целиот процес на пристапување на Хрватска, од кандидатски статус до полноправно членство, одзеде помалку време од процесот на визна либерализација за Косово“, се вели во писмото.

Косово е единствената земја во Европа која нема визна либерализација со Европската унија.

Макрон, во писмото, се сеќава и на исполнетата обврска на Косово за овој процес.

„Ние, граѓаните на Косово, со очај гледавме на граѓаните на другите земји во регионот кои го уживаат своето право слободно да се движат низ ЕУ. И кога конечно дојде моментот во 2012 година да започне процесот на визна либерализација, на Косово му беше предаден патоказ кој содржеше двојно повеќе критериуми отколку за другите земји од Западен Балкан. И покрај тоа, Косово во следните шест години ги исполни сите критериуми за визна либерализација. Ова беше официјално потврдено во јули 2018 година, а потоа неколку пати беше потврдено од Европската комисија и Европскиот парламент. „Континуираните апели до Советот на ЕУ да стави крај на изолацијата на Косово не вроди со плод“, продолжува писмото.

Косовските невладини организации го повикаа француското претседателство со Советот на ЕУ да го зајакне долгорочното влијание на Европската унија на Западен Балкан.

„Шарл де Гол рече: „Франција не може да биде Франција без величина“. Никогаш немало посоодветно време да се покаже оваа големина. Затоа, ја повикуваме Франција да ја води европската експанзија во нова ера, ставајќи крај на изолацијата на граѓаните на Косово и отворање на преговори за членство на Албанија и Северна Македонија. Со нетрпение ја очекуваме Париската конференција за Западен Балкан, која се одржува во јуни и се надеваме дека тоа може да биде момент за заживување за перспективата на регионот кон ЕУ“, се наведува во писмото.

Организации потписнички на писмото:

 1. Косовската фондација за граѓанско општество (КЦСФ)
 2. Косовскиот институт за европска политика (ЕПИК)
 3. Група за правни и политички студии (GLPS)
 4. Приштински институт за политички студии (ПИПС)
 5. Организација за демократија, антикорупција и достоинство, стани!
 6. Форум за граѓански иницијативи (FIQ)
 7. Демократски институт на Косово/Транспаренси интернешнал Косово (КДИ/ТИ)
 8. Градење на заедницата Митровица (CBM)
 9. Центар за застапување, обука и ресурси (ATRC)
 10. Отворени податоци Косово (ОДК)
 11. Артполис – Центар за уметност и заедница (Артполис)
 12. Косовскиот институт за истражување и развој на политики (КИПРЕД)
 13. ИМКА Косово
 14. Цивилна еманципација Ma Ndryse (EC Ma Ndryse)
 15. Косовскиот центар за безбедносни студии (КЦСС)
 16. FOL движење
 17. Око на видот (SiV)
 18. Balkan Sunflowers Kosovo (BSK)
 19. Фонд за хуманитарно право на Косово (ФДХК)
 20. Косовски центар за родови студии (ККСЃ)
 21. Американска стопанска комора на Косово (AmCham)
 22. Фондација Културно наследство без граници Косово (CHwB)
 23. Интерњус Косово
 24. Фондацијата Лумбарди
 25. Мрежа на организации БОНЕВЕТ
 26. Програма за граѓански права во Косово (CRP/K)
 27. Косовскиот центар за образование (КЕЦ)
 28. Институт РИИНВЕСТ
 29. Косовскиот центар за иновации (ICK)
 30. Мрежа на жени на Косово (KWG)
 31. Група за истражување на политиката на Балканот (БПРГ)
 32. Институт за напредни студии ГАП
 33. Демократија за развој (D4D)
 34. Косовски центар за рехабилитација на преживеани тортура (ККРМТ)
 35. Центар за застапување за демократска култура (ACDC)
 36. Иницијатива за развој на земјоделството во Косово (ИАДК)
 37. Косовската фондација за отворено општество (КФОС)
 38. Младинска иницијатива за човекови права во Косово (YIHR-KS)
 39. Жени за жени Косово (K-W4W)
 40. Институт за развојна политика (ИНДЕП)
 41. Активна невладина организација
 42. Косовскиот правен институт (КЛИ)
 43. Нова социјална иницијатива (НСИ)
 44. Лабиринт
 45. НВО ЕТЕА
 46. Младинска асоцијација за човекови права (YAHR)
 47. Здружение на независни интелектуалци во Дечан (БРОД)
 48. НВО Интегра
 49. НВО Зана Клине
 50. Биенале за автопат
 51. Здружение на жени за човекови права во Митровица (MWAHR)
 52. Асоцијација за информатичка и комуникациска технологија на Косово (СТИКК)
 53. Косовска фондација за социјални претпријатија
 54. Центар за еднаквост и слобода (CEL)
 55. Ајде да го направиме Пеќ
 56. Центар за развој на социјални групи (ЦСГД)
 57. НВО Визија 02
 58. Архитектонска фондација на Косово (КАФ)
 59. Сбункер
 60. Седумнаесет фондација (F17)
 61. Косовскиот центар за далечинско образование (КЦДЕ)
 62. Здружение на овластени сметководители и ревизори на Косово (SCAAK)
 63. Здружение за заштита на правата на пациентите во Косово (ПРАК)
 64. Демократијата започнува овде (ДФК)
 65. Зелена фондација (зелена)
 66. Фондација ИПКО
 67. Центар за политичка храброст (КЗК)
 68. Здружение на жени Ауреола
 69. Коалиција на невладини организации за заштита на децата во Косово (КОМФ)
 70. Мрежа на движење за мир (НОПМ)
 71. Балкански форум
 72. Здружение на слепите на Косово (ШВК)
 73. ГЕРМИН
 74. РИМ VERSITAS
 75. Акција за мајки и деца (АМЦ)
 76. Здружение на жени „Дора Дорес“.
 77. Професионално медицинско здружение (PHA)
 78. Институт за развој на граѓанското општество „Иновирај“
 79. АНИБАР
 80. Организација за подобрување на квалитетот во образованието (ORCA)
 81. НВО Полис