ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Ѓукановиќ: Ситуацијата во Украина може да доведе до нова дестабилизација на Западен Балкан

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, изјави дека ситуацијата во Украина може да доведе до нова дестабилизација во Црна Гора.

Во ексклузивното интервју за TIME, Ѓукановиќ рече дека Русија се обидува да ја спроведе доктрината за уништување низ целиот континент на Европа. Ѓукановиќ рече дека е логично Русија да го користи Западен Балкан како почва за пристап до ЕУ.

„Кога велам дека тоа е логичен избор, тоа е затоа што, за жал, овде, прво, сè уште имаме слаби држави со слаби капацитети, а второ, има доволно жители со проруски чувства. Затоа, Русија за жал силно си поигрува со овие луѓе и нивните емоции, нудејќи само да бидат деструктивни фактори против сопствениот дом, затоа што ако се согласите да бидете во нечии интереси и деструктивен фактор на Европа, го поткопувате вашиот дом. Ние сме Европејци. Треба да се напомене и дека Русија не нуди алтернатива. Можеби би било интересно да се види дали има некоја друга конкурентна геополитичка идеја против идејата за европска и евроатлантска интеграција, но не постои. Идејата е „да одиме сите заедно во уништување против европското единство и против европскиот систем на вредности“. За жал, некои луѓе од Западен Балкан прифаќаат ваква манипулација. Во Црна Гора оваа манипулација ни е позната уште од 2016 година, кога овде беше организиран државен удар за да се спречи патот на Црна Гора кон ЕУ и НАТО, а во Црна Гора оваа антиевропска и во исто време антиевроатлантска идеја конечно ја возможно е. Но, повторувам, во Западен Балкан се уште има плодна почва за вакво уништување“, рече Ѓукановиќ.

Ѓукановиќ рече дека во 2016 година Русија се обидела да ја спречи Црна Гора да влезе во НАТО.

„Русија во 2016 година се обиде да ја спречи Црна Гора да влезе во НАТО и не успеа. Така, никој, можеби и најнаивниот, не можеше да претпостави дека Русија ќе се откаже. Русија продолжува да ја развива оваа сопствена политика и сега се обидува да ја докаже оваа доктрина за уништување, во случајот со Црна Гора, претпоставувам и за Северна Македонија, успешна, така што ќе ја дестабилизира земја која е членка на НАТО. Значи, ние сепак го имаме на ум ова и се трудиме преку зајакнување на некаков институционален поредок во државата да ја обезбедиме потребната сила на отпор кон овој обид за надворешна нефункционалност на нашите институции“, рече Ѓукановиќ.