ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Украинскиот амбасадор во Белград: Украина не го менува односот кон Косово

Амбасадорот на Украина во Србија, Олександр Александрович, изјави дека Украина нема да го промени својот однос кон државата Косово.

Александрович за српскиот медиум Ало изјави дека Украина не добила барање од Косово за признавање на нејзината држава и дека ставот на Украина е непроменет.

„Колку што знам, не сме добиле такво барање. Принципиелниот став на Украина за почитување на територијалниот интегритет на другите земји, вклучително и Србија, е познат и непроменет“, рече тој.

Александрович и се заблагодари на Србија за нејзиниот став, гласајќи за Украина во ОН, каде што 141 земја ја поддржаа Украина и ја осудија руската агресија, а само пет земји беа против, вклучувајќи ги Русија и Белорусија.

Во меѓувреме, Косово им се приклучи на западните земји, воведувајќи серија санкции против Русија поради нејзината инвазија на Украина.