KOHA.net

Арбери

Коњуфца: Треба да се плашиме од Србија, агресијата врз Косово никогаш не е исклучена

Коњуфца рече дека ситуациите создадени во Украина може да влијаат на апликацијата за ЕУ ​​на земјите од Западен Балкан. Тој зборуваше и за присуството на НАТО на Косово.

Тој рече дека никогаш не треба да се исклучи можноста за српска агресија на Косово. Според Коњуфца, односите меѓу Косово и Србија се полоши од оние меѓу Русија и Украина.

„Секако дека НАТО е присутен на Косово, а дополнително е присутен и според воен договор што го има со Србија. Не се плашам, да речеме неоправдано, дека овој договор може да биде прекршен од Србија преку напад, но секогаш мора да бидеме подготвени да го разгледаме најлошото можно сценарио во однос на Србија. Нашиот државен однос е полош од оној на Руската Федерација со Украина. Руската Федерација ја извести Украина, се согласи со нејзиното државјанство и повторно ја нападна. Србија не ни познава. Од оваа гледна точка, мислам дека со Србија треба да бидеме повнимателни. Никогаш не треба да ја исклучиме можноста за српска агресија врз Република Косово. Косовските безбедносни сили треба да го зголемат нивото на нивното право на видот на вооружувањето. Косово дефинитивно треба да го има артилериското ниво на својата армија. Мораме да го убедиме НАТО како партнери дека ова му треба на Косово“, рече тој.

Тој го спореди рускиот напад врз Украина, за кој рече дека никој не го помислил ова, додавајќи дека такво нешто може да се случи и дека „со Србија треба да го имаме овој страв и оваа загриженост“.

За изборите во Србија на 3 април, Коњуфца рече дека нивното одржување на начинот на кој досега се одржаа е побезбедно за стабилноста, односно неприфаќањето на српскиот референдум.