KOHA.net

Арбери

Рама се вакцинира со трета доза: Администрацијата нема да оди на работа без вакцина

Премиерот Еди Рама овој четврток беше вакциниран со третата бустер доза против коронавирусот. Премиерот во својот говор пред новинарите апелираше до сите вработени во државната администрација да се вакцинираат, бидејќи ќе дојде ден кога повеќе нема да се вратат на работа.

„Вработените во оваа држава треба да се вакцинираат бидејќи може да дојде моментот кога ќе им биде забрането да одат на работа без да ја поседуваат онлајн вакциналната картичка и нема да им се плаќа од данокот на граѓаните затоа што не сакаат да се вакцинираат. Им порачувам на сите оние кои имаат врска со јавните простори во својата работа да се вакцинираат дека може да дојде моментот кога нема да смеат да влезат во маркети и продавници, на сите што имаат дуќани да дојде моментот кога нивната продавница ќе биде затворени, и така натаму за сите. Не може затоа што некои од нив се грижат за своето здравје и за здравјето на членовите на своето семејство. „Не разбирам јасно што се случува по вакцинацијата, уште повеќе денес кога целиот свет е загрижен за новата варијанта, но сепак сигурно е дека вакцината штити“, рече Рама.

Рама нагласи дека може да се донесе одлука да не се дозволи влез на сите невакцинирани лица во Албанија.

„Сигурно е дека вакцината штити, спасува живот. Тие што се вакцинирани лесно ја поминуваат болеста, невакцинираните завршуваат во канџите на смртта. Пораката денес е јасна. Ги следиме сите разговори со ресорниот Комитет и гледајќи што се случува, може да дојде одлуката дека кој ќе дојде во Албанија мора да покаже дека е вакциниран и тука нема да смеат да влезат невакцинирани“, рече Рама.

Понатаму, тој ги повика луѓето да и веруваат на науката, а не на заблудените луѓе на интернет. Тој рече дека вакцината против СОВИД-19 не ве штити од инфекција, туку од смрт.

„Денес ја направив третата случајна вакцинација, бидејќи не можам да сфатам како во 21 век не и се верува на науката, туку на некои заблуди на интернет. Од Америка до Австралија, а тие што немаат врска со хуманоста и јавното здравје отворија уста. Ова е скандалозно и срамно, а наместо тоа вие верувате во наука и факти, дека вакцината ве штити од смрт, што друго може да се каже денес. Дадовме се од себе да не се оптоваруваме психолошки и да не се напрегаат секторите на живеење во нашата земја, мора да ни биде јасно едно, не можеме да дозволиме оваа состојба во слободен тек да излезе таму каде што ќе испадне дека носиме одговорност“, тој. рече тој./TCH/