KOHA.net

Арбери

Курти: Во ВВ има внатрешни структурни дефекти

Косовскиот премиер Албин Курти коментирајќи го резултатот од локалните избори рече дека субјектот што тој го води Ветевендосје има внатрешни структурни дефекти.

Тој денеска, кога го претстави новиот министер за здравство, Рифат Латифи, рече дека ќе се анализира сето она што ги одбележа локалните избори.

Курти рече дека синоќа се сретнал со 12-те кандидати кои биле во вториот круг, а четворица од нив победиле во општините каде што се натпреварувале.

„Она што е веќе јасно е дека во нашиот политички субјект има структурни и организациски дефекти кои претерано пораснаа во последните 3-4 години. Немаме структури што одговараат на големината. Има внатрешни дефекти. Не можам да ви ги кажам сите видови и бројки на овие дефекти денес. Имаше сојуз на сите субјекти против LVV. Имаше опозициска паника што се собра против ЛВВ“, рече тој.

На прашањето за кандидатот на ЛВВ за градоначалник на Приштина, Арбен Витија, кој ја загуби трката, Курти рече дека Витиа е шеф на Центарот на ВВ во Приштина и член на Претседателството на ВВ. Според него, тој бил многу позната личност во јавноста и пред да биде министер за здравство.

„Не можам да кажам какви ќе бидат неговите заложби во иднина, бидејќи и тоа се прави според неговите сопствени планови“, рече тој.

Зборувајќи за Иницијативата „Отворен Балкан“ рече дека не го сменил ставот. Според него, ознаката е погрешна и невистинита.

„За прашањето со енергетиката на север што не се плаќа, таму се виновни дивите структури на Србија. Лиценцирањето на „Електросервер“ е работа на Канцеларијата на регулаторот. „За прашањето за струјата на север, разговараме со Брисел, а не со Белград“, рече тој.

Курти рече дека на средбите што се одржуваат во Брисел ќе се фокусира на прашањето за исчезнатите и насилно исчезнатите.

Тој рече дека средбата што е најавена со претседателот на Србија зависи од тоа како ќе се одвиваат разговорите оваа недела.

„Постојано покажавме подготвеност да се сретнеме. Но, генералниот договор има за цел меѓусебно признавање“, рече тој.

Запрашан за руските државјани, тој рече дека истрагата е во тек.

„Косовската полиција и Министерството за внатрешни работи наскоро ќе дадат конкретни соопштенија“, рече тој.

Во меѓувреме, Курти изјави дека меѓу Косово и Соединетите Американски Држави (САД) нема несогласувања и дека прашањето за поканата за Самитот за демократија, според него, е погрешно протолкувано.

„Нема несогласување меѓу СК и САД - алијансата е силна и не се колеба од какво било погрешно толкување што се прави, но можеби имаше недоразбирање во однос на Самитот на демократиите, бидејќи поканата не е оценка или точка на став, а ова го оценуваат од Амбасадата. Врската меѓу Косово и САД не зависи од едно, таа е многу силна. Многу е добро што дојде поканата, но и да не дојде, ништо не значи, нагласи тој на прес-конференцијата.