KOHA.net

Арбери

Целосна изјава за Самитот во Словенија

Лидерите на Европската унија, заедно со земјите -членки, на Самитот во Словенија, во консултација со лидерите на Западен Балкан, потпишаа заедничка изјава.

Таму, ЕУ вели дека ја повторила својата поддршка за европската перспектива на Западен Балкан, додека една точка е посветена директно на дијалогот Косово-Србија.

Целосна изјава:

Декларација за Брдо, 6 октомври 2021 година

Ние, лидерите на Европската унија (ЕУ) и нејзините земји -членки, во консултација со лидерите на Западен Балкан и во присуство на регионални и меѓународни чинители, денес го носиме следниот заклучок:

1. ЕУ ја потврдува својата јасна поддршка за европската перспектива на Западен Балкан и ја поздравува посветеноста на партнерите од Западен Балкан кон европската перспектива, што е во наш заеднички стратешки интерес и останува наш заеднички стратешки избор. ЕУ ја потврдува својата посветеност кон процесот на проширување и одлуките донесени врз основа на тоа, врз основа на веродостојни реформи од страна на партнерите, правична и ригорозна условеност и принципот на сопствените заслуги. Ние дополнително ќе ја интензивираме нашата заедничка заложба за унапредување на политичката, економската и социјалната трансформација на регионот, истовремено признавајќи го напредокот постигнат од Западен Балкан. Исто така, потсетуваме на важноста ЕУ да може да го одржи и продлабочи својот развој, обезбедувајќи го нејзиниот капацитет за интегрирање на нови членки.

2. Партнерите од Западен Балкан ја повторуваат својата посветеност кон европските вредности и принципи и за спроведување на неопходните реформи во интерес на нивните народи. ЕУ ја поздравува повторената посветеност на партнерите од Западен Балкан за приматот на демократијата, основните права и вредности и владеењето на правото, како и континуираните напори во борбата против корупцијата и организираниот криминал, поддршката за добро владеење, човекови права, родовата еднаквост и правата на лицата кои припаѓаат на малцинствата. Веродостојноста на овие обврски зависи од значајната имплементација на неопходните реформи и изградбата на конзистентна историја поддржана од јасна и конзистентна јавна комуникација. Независно и плуралистичко граѓанско општество и медиуми се клучни компоненти на секој демократски систем и ние ја поздравуваме и поддржуваме улогата што ја играат на Западен Балкан.

3. ЕУ е убедливо најблискиот партнер во регионот, главен инвеститор и главен донатор. Невидениот обем и опсег на оваа поддршка треба целосно да се препознаат и пренесат од партнерите во нивната дебата и јавна комуникација.

4. Поддршката од ЕУ ќе продолжи да биде поврзана со опиплив напредок во владеењето на правото и социо-економските реформи, како и почитување на европските вредности, правила и стандарди од страна на партнерите.

5. ЕУ целосно ја поддржува потврдената посветеност на партнерите од Западен Балкан за сеопфатна регионална соработка и зајакнување на добрососедските односи со земјите-членки на ЕУ, исто така. Имплементацијата со добра волја и со опипливи резултати од билатералните договори, вклучувајќи го Договорот од Преспа со Грција и Договорот за добрососедски односи со Бугарија, останува важна. Потребни се дополнителни и одлучни напори за промовирање на регионалното помирување и стабилност, како и за пронаоѓање и спроведување конечни, сеопфатни и обврзувачки решенија за билатералните спорови и прашања меѓу партнерите, вкоренети во наследството од минатото, во согласност со меѓународното право. И воспоставени принципи, вклучувајќи го и Договорот за наследување и преостанати исчезнати лица и прашања за воени злосторства.

6. Ние целосно ги поддржуваме напорите на специјалниот претставник на ЕУ за дијалог Белград-Приштина и други регионални прашања на Западен Балкан и со нетрпение очекуваме конкретен напредок од двете страни во целосната нормализација на односите меѓу нив, што е од клучно значење за стабилноста и развојот од сите региони и да се осигура дека ќе можат да продолжат по нивните европски патишта.

СОВИД-19

7. Кризата СОВИД-19 продолжува да има сериозно влијание врз нашите општества и економии. Ја нагласува потребата и предностите на нашето блиско и ефективно партнерство. ЕУ, заедно со нејзините земји-членки, стоеше покрај Западен Балкан во текот на целата пандемија, обезбедувајќи здравствена и социо-економска поддршка за регионот, која достигна досега невидена вредност од 3,3 милијарди евра. Партнерите од Западен Балкан се тесно вклучени во иницијативите на ЕУ, особено Комитетот за здравствена безбедност, Системот за рано предупредување, Зелените коридори и Заедничкиот договор за набавки за медицински противмерки. ЕУ е подготвена дополнително да го подобри пристапот до вакцини, дијагностика и терапија и да обезбеди подобра предвидливост и отпорност на идните кризи.

8. ЕУ, исто така, ја цени вредната поддршка што Западен Балкан ја даде за време на епидемијата едни на други и на ЕУ. Тоа ја одразува солидарноста и меѓусебната поддршка врз која е изградена ЕУ. Оваа соработка и координација треба да продолжи и во иднина, вклучително и во фазата на закрепнување.

9. ЕУ ќе продолжи силно да го поддржува Западен Балкан, особено во однос на снабдувањето со вакцини. ЕУ и нејзините земји -членки обезбедија 2,9 милиони дози вакцина преку различни канали за Западен Балкан, а следуваат уште. ЕУ ќе ги поддржи плановите за вакцинација на сите партнери за да помогне да се постигнат стапки на вакцинација слични на просекот на ЕУ до крајот на 2021 година.

Економски и инвестициски план за Западен Балкан

10. По Самитот на лидерите на Самитот во Загреб, ЕУ презентираше Економски и инвестициски план (ПЕИ) и насоки за спроведување на Зелената агенда за Западен Балкан. Планот утврдува значителен пакет за инвестиции, кој мобилизира околу 30 милијарди евра за регионот во следните седум години, кој се состои од 9 милијарди евра од грантови и 20 милијарди евра инвестиции, користени преку новиот гарантен инструмент за Западен Балкан. Максимизирањето на потенцијалното влијание на ИОП бара од партнерите од Западен Балкан решително да преземат економски и социјални реформи, како и да го зајакнат владеењето на правото. Планот може долгорочно да го зајакне зеленото социо-економско закрепнување и конкурентност на регионот, да ја поддржи нејзината зелена и дигитална транзиција, да поттикне одржлива поврзаност, регионална интеграција, трговија и на тој начин да ја зајакне соработката и конвергенцијата со ЕУ. -поврзани цели.

11. Го поздравуваме неодамнешното усвојување на правната рамка за имплементација на ИПА1 III, која ќе продолжи да биде главен извор на финансиска помош за регионот, вклучително и ПЕИ. Комисијата има намера да предложи инвестициски пакет од 600 милиони евра според ИПА 2021 за имплементација на ЕИП за Западен Балкан, во согласност со процедурите во согласност со рамката на програмата ИПА III и правилата за имплементација. Заедно со предлогот од 500 милиони евра објавен во јули, ова ќе обезбеди вкупно 1,1 милијарда евра за имплементација на ЕИП до крајот на 2021 година. 

12. Препознавајќи ја посветеноста на лидерите на Западен Балкан за целосно спроведување на Зелената агенда, го поздравуваме договорот за релевантниот Акционен план. Во согласност со Зелениот договор, Агендата е клучен двигател за транзиција кон модерна, неутрализирана кон јаглеродот, отпорна на климата и ефикасни ресурси, за да се отклучи потенцијалот на циркулирачката економија, да се бори против загадувањето и да се подобри управувањето. Отпад. Нејзината успешна имплементација ќе бара силна посветеност од регионот. Од суштинско значење е да се фокусираат напорите за да се обезбеди навремена и ефективна транзиција подалеку од јагленот преку употреба на обновливи или помалку јаглеродни горива. Исто така, енергетската безбедност мора да се претвори во приоритет, заедно со диверзификацијата на ресурсите и линиите. ЕУ ќе продолжи да го поддржува регионот во спроведувањето на Зелената агенда и развивање на политика за цени на јаглерод во контекст на механизмот на ЕУ за регулирање на јаглеродната граница (CBAM), вклучително и преку техничка и финансиска помош.

13. ПЕИ дава нов поттик за зголемување на поврзаноста во сите нејзини димензии, и во рамките на Западен Балкан и со ЕУ. ЕУ ќе продолжи да поддржува сеопфатна регионална соработка. Потребни се понатамошни и одлучни напори од лидерите на Западен Балкан за да ја исполнат својата заложба за воспоставување заеднички регионален пазар, како што беше договорено на Самитот на Берлинскиот процес во Софија во 2020 година. Ова ќе помогне во унапредувањето на регионот. На неговиот европски пат и ќе обезбеди конкретни придобивки за граѓаните и бизнисите. Користењето на потенцијалот за инклузивна регионална економска интеграција е од суштинско значење за да се поттикне социо-економското закрепнување на регионот и да се максимизира враќањето на инвестициите што произлегуваат од ПЕИ. Потребна е силна посветеност од целиот регион за брзо завршување на релевантните регионални преговори.

14. ЕУ и Западен Балкан се согласија да ги засилат напорите за зголемување на интеграцијата на пазарот на Западен Балкан со заедничкиот пазар на ЕУ. Во овој поглед, ИОП обезбедува солидна основа за ставање во функција на интеграцијата на регионалниот пазар во рамките на Заедничкиот пазар на ЕУ, особено во области како што се прекугранични плаќања (СЕПА), индустриски и стоки за широка потрошувачка, е-трговија и царини.

15. Одржливиот транспорт е камен-темелник на економската и социјалната интеграција на ЕУ и Западен Балкан. Приоритет е понатамошно развивање на транспортното поврзување - во рамките на регионот и со ЕУ, за подобрување на ефикасноста и безбедноста на транспортните услуги, како и за постигнување зелени и одржливи цели за мобилност, особено во однос на железницата и внатрешните водни врски. Во контекст на одржливо поврзување, ги поздравуваме неодамна усвоените Акциони планови на Транспортната заедница за железница, патна, патна безбедност, олеснување на транспортот и воден транспорт.

16. Врз основа на успешното спроведување на Регионалниот договор за роаминг и почетокот на режимот без роаминг на Западен Балкан од 1 јули 2021 година, го поздравуваме водичот за роаминг, кој ќе воспостави јасно дефинирани услови и цели за намалување на трошоците за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан.

17. Го поздравуваме концептот Зелена лента ЕУ-Западен Балкан и ја поддржуваме неговата практична имплементација преку релевантни граници со целосно почитување на acquis и бараните процедури на ЕУ.

18. Денеска е претставена Агенда за иновации, истражување, образование, култура, млади и спорт - Агенда за иновации за Западен Балкан. Тоа ќе промовира научна извонредност, како и реформи на образовните системи во регионот, ќе создаде дополнителни можности за младите луѓе и ќе помогне да се спречи феноменот на одлив на мозоци. Со нетрпение очекуваме брзо спроведување на неговиот план за акција.

Политичка и безбедносна соработка

19. Останувањето заедно со ЕУ е јасен знак за стратешката ориентација на нашите партнери. Затоа, го повторуваме нашето очекување дека партнерите дополнително ќе ја продлабочат соработката во областа на Заедничката надворешна и безбедносна политика (CEAP) и ќе направат конкретен и постојан напредок кон целосно усогласување со надворешно -политичките позиции на ЕУ. И ќе постапат соодветно, вклучително и позиции на меѓународни форуми како важен дел од нивниот европски пат. Го поздравуваме фактот дека некои партнери веќе се целосно усогласени со сите одлуки и изјави на ППЈС и ги охрабруваме да продолжат да го прават тоа. ЕУ е подготвена дополнително да го зајакне политичкиот дијалог за прашања поврзани со ЗЗП.

20. ЕУ и Западен Балкан споделуваат низа безбедносни предизвици кои бараат координирана акција. Се согласуваме да ја зајакнеме нашата соработка за клучните безбедносни прашања, вклучително и на оперативно ниво, врз основа на работата извршена според Софиската приоритетна агенда. Нашите партнери се обврзуваат да ја покажат својата посветеност кон нашата заедничка безбедност и да продолжат да развиваат ефективни инструменти за соработка во рамките на Западен Балкан. Тие ја покажаа својата посветеност кон ООПП, придонесувајќи за мисиите и операциите на ЕУ, и ние ќе работиме заедно за понатамошно развивање на нивните способности и капацитети, особено преку Европскиот инструмент за мир. ЕУ, исто така, ќе го зголеми својот ангажман во области како што се вселената и воената мобилност за да го олесни пристапот до цивилната воена помош во регионот во случај на пандемии и природни катастрофи.

21. Willе ја зајакнеме нашата соработка во справувањето со дезинформациите и другите хибридни закани што произлегуваат особено од актери од трети земји кои сакаат да ја поткопаат европската перспектива на регионот. ЕУ и Западен Балкан ќе ја зајакнат соработката во градењето отпорност, зголемување на нашата сајбер безбедност и сајбер дипломатија и зголемување на влијанието на нашата стратешка комуникација.

22На Ги пофалуваме нашите партнери за нивните континуирани напори и конструктивна соработка за миграција, кои дадоа јасни резултати. Управувањето со миграцијата е вообичаен предизвик што ЕУ и Западен Балкан мора да го решат заедно, во тесно партнерство.

23. Нашата соработка во справувањето со миграциските предизвици ја покажа својата вредност и ќе се развива понатаму. ЕУ е подготвена да ја продолжи својата посветеност и да ја зајакне својата поддршка преку специфичен и сеопфатен пристап. Областите на фокус треба да вклучуваат подобрување на системите за азил, справување со криумчарење мигранти и илегална миграција, процеси на враќање, гранично управување, размена на информации и капацитет за прием. Партнерите треба да работат понатаму за да ги подобрат системите за враќање, вклучително и склучување договори за реадмисија со клучните земји на потекло. Cooperationе се продлабочи соработката за заемно враќање, со што ќе се максимизира користењето на постојните рамки и достапните канали. Исто така, треба да се интензивира соработката со Фронтекс, Европската канцеларија за поддршка на азилот и Европол. Сron уште потпишаните законски договори на Фронтекс мора да се потпишат без одлагање.

24. Со оглед на сериозноста на ситуацијата во Авганистан, ЕУ ќе соработува тесно со сите свои партнери, вклучително и Западен Балкан, за да се справат со предизвиците што се појавуваат и да ги координираат заедничките одговори, соодветно.

25. Тероризмот, радикализацијата и организираниот криминал продолжуваат да претставуваат сериозни безбедносни закани за ЕУ ​​и регионот во целина. Повикуваме на натамошно зајакнување на соработката во борбата против тероризмот и борбата против насилниот екстремизам, вклучително и спречување на финансирање и радикализација на тероризмот. Ја повторуваме важноста од преземање на мерките преземени за справување со сериозен и организиран криминал, особено трговија и криумчарење луѓе, перење пари, одгледување и трговија со дрога.

26. ЕУ е целосно посветена на спречување на нелегалната трговија и трговија со мало оружје и лесно оружје и нивна муниција и ќе продолжи да го поддржува Западен Балкан во оваа област, вклучително и во контекст на наменскиот патоказ за Западен Балкан. Против нелегалната трговија со луѓе огнено оружје.

27. За понатамошно промовирање на нашите заеднички интереси, ја изразуваме нашата подготвеност да го обновиме и зајакнеме редовниот политички дијалог со регионот. Во овој контекст, го поздравуваме одржувањето на Самитите ЕУ-Западен Балкан како редовни настани. Со нетрпение го очекуваме следниот самит, кој ќе се одржи во 2022 година.

28. ЕУ и Западен Балкан мора да работат заедно за да се соочат со задачите што ги дефинираат генерациите. Ги поздравуваме иницијативите на Западен Балкан да придонесат за размислувањата за иднината на нашиот континент. Остануваме посветени да ги слушаме сите Европејци за прашањата кои се важни за сите нас - заштита на граѓаните и слободите, развој на силна и енергична економска база, унапредување на зелената и дигитална транзиција, владеење на правото, Европа праведна и социјална, зајакнување на отпорноста на Европа , како и глобалната лидерска улога на Европа.

29. Го поздравуваме фактот што нашите партнери од Западен Балкан се согласуваат со горенаведените точки