KOHA.net

Арбери

Царината за прв пат успева да наплати милијарда евра во рок од девет месеци

Косовската царина постави извонреден рекорд, приход од 1 милијарда евра за девет месеци.

Според генералниот директор Агрон Љугалиу, ова е првпат Царината да го постигне овој рекорд од нејзиното формирање.

„Само во текот на 2021 година за временскиот период 1 јануари - 30 септември, Царината успеа да ја надмине ревидираната проекција на приходите за 6.51%, додека во однос на приходите од 2020 година за истиот период имаме зголемување од 33.74% на наплатените приходи и споредено со проекцијата за цела 2021 година, можеме да кажеме дека успеавме да ги собереме средствата на висина од 80 отсто од планираниот буџет“, рече Љугалиу.

„Зголемувањето на приходите директно се припишува на редовното царинење на стоки декларирани според процедурите утврдени од Царината. Но, големо влијание на ова остварување имаат активностите насочени кон спречување на шверцот, фискалната евазија и корупцијата, како и други појави кои како показатели бележат пораст во однос на претходниот период. Во врска со ова, во текот на оваа година се уапсени 13 сомнителни лица, од кои 2 се царински службеници кои во едниот случај се фатени на дело како олеснуваат шверц на дрога, а во другиот случај е уапсен царински службеник за примање поткуп.

На крајот Царината им се заблагодари на сите партнери за постигнување на оваа цел.