ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Печат за „српскиот свет“: Унијата почна и не може да се запре

Министерот за внатрешни работи на Србија, Александар Вулин, познат по навредливиот и омразен јазик кон Албанците и другите народи на Балканот, почна да го промовира, како што рече, новиот проект наречен „српски свет“.

Тој на својот официјален Фејсбук профил објави бел дрес кој зборува за „српскиот свет“.

„Српски свет: Синдикатот почна и нема да престане“ е натписот на кошулата што ја промовира српскиот министер.

Во друга објава тој ги повика Србите да испратат фотографии со овој дрес за повеќе да го промовираат овој проект меѓу Србите. Дресовите, според соопштението, се изработени на негова адреса.

„Српскиот свет“ промовиран од Вулини и поддржан од претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се гледа како продолжение на проектот за голема Србија. Таа се соочи со критики, особено во Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Во своето објаснување, Вулин рече дека „должност на оваа генерација Срби е да го создаде српскиот свет“.

„Ако не го направиме ова, се плашам дека нема да има следна генерација Срби“, рече тој претходно.

Вулин не објасни како мисли да го направи „српскиот свет“, но рече дека „никој не треба да има аспирации за 13 отсто од територијата на Србија наречена Косово“.

Тој го промовираше проектот по настаните што се случија во Црна Гора во врска со СПЦ во оваа земја. Според него, тоа покажало дека опстанокот на Србите е загрозен.

Вулин пред денови изјави дека српската полиција, која тој ја предводи, е подготвена да ги „заштити Србите на Косово“ во моментот што вели Вучиќи.

Осум дена Србите ги блокираат патиштата на север кои водат до граничните точки со Србија, во Јариње и Берњак. Србите се незадоволни од мерката реципроцитет што ја утврди Владата на Косово за регистерските таблички на автомобилите од Србија кои влегуваат во Косово.

Сликата

Маици со натпис „Српски свет: Синдикатот почна и нема да престане“ промовиран од српскиот министер Александар Вулин Фотографија од профилот на Вулин