ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Владата воведува нови мерки против КОВИД

Министерот за здравство Арбен Витиа соопшти дека Владата на Косово на денешната седница донела одлука за новите мерки против Ковид.

Витиа соопшти дека мерките преземени пред неколку недели се покажале како витални во управувањето со ситуацијата со СОВИД-19.

Тој најави дека покрај некои мерки што не се менуваат, одлучено е од 27 септември да започне наставата во училиштата и работата во градинките.

Според него, процесот на предуниверзитетско учење се одвива според соодветното сценарио, но како што рече, предуслов е присуството на не повеќе од 20 ученици во паралелката.

Што се однесува до работата на гастрономијата, Витиа рече дека според новите мерки персоналот и клиентите мора да имаат вакцина или негативен тест.

„Од 27 септември дозволено е користење на 50% затворени и до 70% отворени. Што се однесува до трговските и другите центри, тие мора да ги поседуваат сертификатите споменати погоре, тие важат и во јавните и приватните институции и бизниси кои работат со партии“, рече Витиа.

Тој уште еднаш повика на вакцинација, додавајќи дека Косово досега има администрирано над 1 милион и 200 дози од вакцината.

{галерија}