KOHA.net

Арбери

ПСД ја обвинува полицијата за насилство при денешните апсења

Социјалдемократската партија ја обвини косовската полиција за насилство при денешното апсење во акцијата против претседателката на Специјалниот суд, Екатарина Трендафилова.

Преку соопштение се вели дека активистите биле повредени при апсењето.

„Денеска за време на извештајот на претседателката на Специјалниот суд, Екатерина Трендафилова, активистите на ПСД, Лисјан Пероли и Бардх Ахмети, презедоа симболична акција за спречување на релегитимизација на Специјалниот суд во неговата мисија за отуѓување на ослободителната војна на ОВК. За време на симболичната акција надвор од прес-конференцијата, косовската полиција употреби екстремно насилство врз активистите, при што ги повреди и уапси. Специјалниот суд е неправеден, затоа не може да донесе правда. Како таква, не можеме да дозволиме повторно да се легитимира во мир бидејќи ја отуѓува нашата историја“, се вели во соопштението.

ПСД побара итно ослободување на активистите Дардан Молиќај, Теуте Руста, Зѓим Хисени, Ќендрим Сахити и Агрон Кабаши кои беа уапсени за време на денешната активност.

 

Денеска при пријава на претседателката на Специјалниот суд, Екатерина Трендафилова, активистите на ПСД, Лисјан Пероли...

Напишано од ПСД on Вторник, септември 7, 2021