ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Албанија трета, Косово четврто по масовно отстранување на деца во Европа

Албанија е на второ место по барања за азил во земјите на ЕУ во однос на населението, оставајќи ја зад себе само Сирија, додека трета по бројот на деца кои поднеле барање за азил во 2020 година, со повеќе од 2 случаи. Косово е на четврто место по Албанија, Турција и Русија за масовно отстранување на деца, кои добиваат дозвола за престој од семејни причини во една од земјите на ЕУ.

Албанија е на второ место според барањата за азил во земјите на ЕУ во однос на населението, оставајќи ја зад себе само Сирија. Додека оваа земја стана домаќин на авганистански бегалци, каде што досега пристигнаа 607 Авганистанци, додека се очекува да бидат сместени уште 3400, каде што ќе останат во оваа земја во период од 1 година.

И покрај тоа што Авганистанците доаѓаат во Албанија, Албанците се чини дека не се откажаа од желбата да ја напуштат земјата ниту во првите шест месеци од оваа година, и покрај тоа што бројот на оние што заминуваат е благо намален поради пандемијата. .

Според податоците на Европската канцеларија за азил од јануари до јуни годинава, бројот на барања од албански државјани надминал повеќе од 2919 лица, додека само 63 лица успеале да добијат статус на бегалци. Од нив, 1978 година се пријави за прв пат, додека останатите се повторени случаи. Франција и понатаму останува најпосакувана земја за Албанците да бараат азил, каде што се поднесени околу 2 барања или 39% од вкупниот број.

И покрај барањата за азил од албанските апликанти, одбивањата и понатаму се големи, бидејќи во месеците јануари-јуни биле вратени 3 илјади негативни одговори, додека само 63 лица успеале да обезбедат бегалски статус.

Друга загрижувачка статистика, според Европската канцеларија за азил, е околу 19 барања сè уште неиспитани и без никаков одговор од соодветните земји.

Во текот на 2020 година, Евростат претходно објави дека имало над 5 барања за азил за прв пат од албански државјани во земјите на Европската унија и во Швајцарија. Најмал број резултати се во месеците март и април, што се совпаѓа со времето кога Албанија беше во карантин, но протокот се зголеми од јуни наваму.

Во меѓувреме, бројот на деца кои поднеле барање за азил во 2020 година останува висок, со повеќе од 2 илјади случаи. Со овие бројки Албанија е на третото место, а зад себе ги остави само Турција и Русија, кои имаат многу поголемо население од Албанија.

Во меѓувреме, Косово е исто така рангирана на четвртото место по Русија за масовно отстранување на деца кои добиваат дозволи за престој од семејни причини во една од земјите на ЕУ. Значи, двете албански држави, Албанија и Косово, се дел од квартетот држави за издавање дозволи за престој на деца под 15-годишна возраст, во една од земјите на Европската унија.

Според бројките на ЕУРОСТАТ, на прво место во Европа е Украина со 21%, Албанија со 19%, трета е Русија со 12% и четврто Косово со 10%. 12200 деца од Албанија и 6400 деца од Косово се шокантен показател за секоја земја, но особено за двете албански и мали земји од ист народ. Оваа ерозија ризикува да создаде вакуум што ќе донесе значителни последици за двете земји.

Недоверба, лошо владеење, корупција, квалитет на образование, непочитување на заслугите, здравствен систем, се дел од причините кои ги принудуваат младите, идните професионалци, главниот столб на развојот, да ја напуштат државата.

Албанија старее со алармантна брзина, бидејќи најмладиот и највиталниот дел од општеството бара се повеќе можности да замине и да најде шанса да изгради живот и иднина во Европа.

Но, најновите резултати на ЕУРОСТАТ покажуваат дека и Косово го продолжува истиот пат како и неговите сонародници. Од 64 дозволи за престој за прв пат, од семејни причини, за деца под 15-годишна возраст, што земјите од Европската унија им ги дале на земјите од Европа кои не се дел од ЕУ, 19% од нив или околу 12.2 биле за албански државјани, додека 10% од нив или 6400 лица се од Косово.