KOHA.net

Арбери

Кусари-Лила: Прво седница за измена на Законот за избори, па за претседател

Вршителот на должноста шеф на пратеничката група на ЛВВ, Мимоза Кусари-Лила изјави дека пред претседателското гласање ќе се стави во прво читање измената на Законот за избори. Според неа, тоа ќе се прави со забрзана постапка. Во меѓувреме, за изборот на претседател информира дека тоа зависи од присуството на пратеници во Собранието.

Шефот на пратеничката група на Движењето Ветевендосје, Мимоза Кусари-Лила изјави дека гласањето на Вјоса Осман за претседател на државата ќе се направи согласно волјата на граѓаните, а не како резултат на политичко пазарење.

Кусари-Лила рече дека Османи ќе стане претседател во моментот кога ќе биде потврден со 80 гласа во Собранието на Косово.

Таа рече дека седницата на Претседателството на Собранието за изменување и дополнување на Законот за избори е единствената точка на дневен ред, во зависност од временските рокови по кои ќе продолжи изборот на претседател.

„Доколку законодавната иницијатива заврши во рок од неколку часа, во зависност од волјата на пратениците да останат во салата, ќе го процесираме и изборот на претседател“, рече таа.

Кусари не посочи дали имаат потврда од ЛДК дека ќе остане во салата по завршувањето на седницата за законодавната иницијатива.