ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

ВВ ја официјализира кандидатурата на Албин Курти за заменик

Ветевендосје, огранокот на Центарот во Приштина, одлучи осум функционери да бидат кандидати за пратеници, на чело со лидерот на партијата, Албин Курти.

Покрај Курти, овој огранок за кандидати ги предложи и Либурн Али, Арбен Витина, Џелал Свечла, Глаук Коњуфца, Фиторе Пацоли, Албулена Хаџиу и Хатиџе Хоџа, објави преку објава на Фејсбук активистот на ВВ Атхе Арифи.

Блажени попови, со Албин напред!“, напиша Арифи.

Партиите имаат рок до сабота да ги состават листите на кандидати. Потоа, Централната изборна комисија ги добива на заверка.

За Курти и Пацоли претходно беше објавено дека може да имаат проблеми со заверувањето како кандидати за пратеници, врз основа на последната пресуда на Уставниот суд со која се забранува кандидатура на осудените во последните три години. Курти и Пацоли се осудени на условна казна.

Во меѓувреме, Советот на Центарот за движење Ветевендосје во Бесијана денеска гласаше за избор на кандидати за пратеници, а тројца кандидати со најмногу гласови од овој процес се: Фитим Хазири, Саранда Богујевци и Венденис Лаху.