KOHA.net

Арбери

ЦДУ: Косово и Србија се пред тешки одлуки

Партијата на германската канцеларка Ангела Меркел соопшти дека Косово и Србија ги очекуваат „тешки одлуки“. Оваа прогноза на Христијанско-демократската унија (ЦДУ) беше дадена во соопштението за медиумите на оваа партија, по „виртуелниот самит“ во Париз, чиј дел беше и Меркел.

„Нормализацијата на односите го прави целиот Балкан безбеден. Тоа е од суштинско значење за економскиот развој и владеењето на правото. Сепак, Косово и Србија ќе мора да донесат и спроведат многу тешки одлуки“, пишува во соопштението на оваа партија, бидејќи им нуди поддршка на двете земји.

ЦДУ ја нарече видеоконференцијата во петокот во Париз „успешна“.

„По долг прекин, овој самит беше успешен почеток за продолжување на дијалогот за нормализација на односите меѓу Косово и Србија. Беше заглавен речиси пет години, во тој случај состојбата во двете држави во регионот се влоши“, се вели во соопштението.

Затоа, за ЦДУ е позитивно што ЕУ се обидува да го истурка договорот меѓу Косово и Србија.

Веќе има договор за првите средби во петок, а потоа во четврток“, пишува тој во соопштението.