ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Хоти инсистира дека нема да има размена на територии

Косовскиот премиер Авдулах Хоти во средата зборуваше за дијалогот со Србија, кој рече дека конечниот договор ќе се заснова на Уставот и, според него, нема да има размена на територии.

Според него, по потпишувањето на конечниот договор со Србија, меѓусебното признавање, признавањето од страна на петте земји на Европската унија, членството во Организацијата на Обединетите нации, укинувањето на резолуцијата 1244 и придвижувањето во евроатлантските интегративни процедури треба да веднаш се одржи.

Премиерот Хоти во дискусијата „Каква е платформата на Владата на Косово во дијалогот со Србија?“, организирана од Демократскиот институт на Косово (КДИ), рече дека не ја знае позадината на дијалогот, но знае дека нема да се зборува за размена на териториите.

„Не ја знам позадината на овој процес, што побарав од нашите меѓународни партнери на првиот ден кога ја презедов функцијата, од телефонските разговори до Берлин, Парси, Брисел и Вашингтон, побарав како премиер да знам каде постигнат процес, нивниот одговор е јасен, никаде не стигна, двете страни ќе седнат на маса како две независни држави и ќе преговараат за постигнување сеопфатен договор кој треба да испрати меѓусебно признавање. Што значи тоа? Тоа значи дека сите разни заговори за карти и размена на територии ми се ирелевантни, не се вистинити, не знам дали се случиле или не, но не се земени предвид и не се дел од дискусиите што ќе ги имам со мојот тим во овој процес“, рече Хоти.

Премиерот Хоти на 27 јуни ќе ја посети Белата куќа, каде ќе учествува на средбата меѓу двете партии Косово и Србија.

Оваа средба ја свика специјалниот пратеник на САД за дијалогот Косово-Србија, Ричард Гренел.

Во вторникот косовскиот претседател Хашим Тачи изјави дека се надева оти оваа средба може да поттикне надеж за конечен договор.

Сепак, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, истиот ден изјави дека тема на средбата нема да биде признавањето на независноста на Косово, туку економските прашања.