KOHA.net

Арбери

Никој не е заразен со коронавирус во неделата на Косово

Фото: Албан Бујари / КОХА

Министерот за здравство Арбен Витиа соопшти дека денеска нема заразено лице со Ковид-19.

Тој понатаму соопшти дека денеска се направени 138 тестови на граѓани, но сите биле негативни.

„Денеска, 24 мај, е првиот ден по 13 март, кога беа откриени првите случаи на Ковид-19, каде што никој не беше позитивен. Големата сила на вашата волја, девојки и момчиња, мажи и жени, лекари и лекари, медицински сестри и медицински сестри, полицајци и полицајци, инспектори и инспектори, го овозможи овој резултат. Координацијата со градоначалниците на општините и ограноците на Институтот за лабораторија, посветеноста на волонтерите и будноста на Инфективната клиника во лекувањето на случаите ја става Република Косово во надежна ситуација пред вирусот. , тој рече.

Според него, физичката дистанца, употребата на маски, избегнувањето собири се неопходни за да се добие оваа битка.

„Секое невнимание, одвлекување или опуштање и враќање на навиките како порано вирусот може да не чини, дури и многу. Од друга страна, за овие месеци преку владини средства, помош од нашите пријатели, дијаспората и многу организации обезбедивме и обезбедуваме доволно и неопходни средства за заштита и зголемување на нашите капацитети. Заедно дејствувавме и заедно победуваме. Да продолжиме да се грижиме заедно“, напиша тој.

Досега на Косово се потврдени 1032 лица со коронавирус, од кои 785 оздравени, а 29 починале.

Во меѓувреме, ИКШП соопшти дека денеска се излекувани 4 лица и досега вкупниот број на излекувани е 789.

„Од 08 февруари до 24 мај 2020 година, во Лабораторијата за молекуларна микробиологија при ИКШПК со методот RT-PCR, тестирани се вкупно 13.262 лице осомничени за вирусот САРС-КоВ-2 и вкупно 1.032 случаи биле позитивни. со вкупно 29 смртни случаи кои имале други пропратни заболувања“, се наведува во соопштението.

Тие дополнително повикаа да се почитуваат мерките за спречување на ширење на коронавирусот.

Од 13 март, кога беа потврдени првите два случаи на Ковид-19, денеска е првиот ден да нема потврдено лице со коронавирус.