ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Курти: Ќе ја почитуваме одлуката на Уставниот суд

Вршителот на должноста премиер Албин Курти изјави дека тој и ВД ќе ја почитуваат денешната одлука на Уставниот суд за мерката забрана за движење.

Курти во емисијата „Деску“ на КТВ рече дека е изненаден од одлуката на Уставниот суд, но и го цени нејзиното разбирање, како што го нарече одложувањето на рокот до 13 април за укинување на оваа мерка донесена од страна на Владата поради ширењето на коронавирусот.

Во првото интервју по барањето за недоверба на Владата, тој рече дека месец април ќе биде одлучувачки во борбата против Ковид-19.

„Изненаден сум од одлуката, но ќе ја почитуваме. Ако се кажеше дека пресудата ќе се спроведе веднаш, тогаш тоа ќе ни нанесе голема штета. Се чини дека тоа беше срамна одлука на Уставниот суд. Таа ни даде право дека нема потреба од вонредна состојба. Сепак, ќе го почитуваме и имаме среќа што даде рок до 13 април. Тоа беше подеднакво и недогматска прагматизација на Уставниот суд“, изјави Курти во „Деску“.

Тој додаде дека до 13 април Владата ќе донесе нова одлука, со поинаква процедура.

„Уставниот суд не ја оспори легитимноста на целта“, додаде Курти.

Според него, ќе се разгледа можноста да се донесе закон, но додаде дека сега е тешко да се свика Собранието.

„Ова може да се направи со закон во Собрание, но сега не го свикаме лесно Собранието, туку треба да видиме.

Курти високо ја ценеше помошта што ја доби државата во борбата против коронавирусот.

„ЕУ вчера ни даде 5 милиони евра медицинска опрема, САД 1.1. Многу сме благодарни за ваквата вредна помош во тешки времиња. Потребна ни е каква било помош“, рече в.д. премиерот Курти.