ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

КДИ се противи на предлогот за недоверба, вели дека тоа создава неизвесност

Демократскиот институт на Косово соопшти дека со загриженост ги следи последните политички случувања во земјата, во врска со покренувањето барање за недоверба на Владата од страна на политичкиот субјект ЛДК.

Велат дека ваквата иницијатива, преземена пред се во период на справување со ширењето на вирусот КОВИД-19, е бескорисна.

„Потсетуваме дека новата Влада на Косово формирана пред само 45 дена по период од неколку месеци кога беше управувана од влада во оставка и воведувањето во нов циклус на институционалната криза може да произведе дополнителна стагнација на економскиот и социјалниот развој. во пролонгирањето на реформите за владеење на правото и во процесот на европска интеграција. Сè без сомнение ќе ја ослабне политичката позиција на државата на меѓународен план, уште повеќе ќе ја поларизира политичката сцена и ќе произведе разочарување и социјална нестабилност“, се наведува во соопштението.

КДИ смета дека Косово веќе ги поминало ситуациите кога на земјата и биле потребни технички или влади на единство, особено во периодот пред прогласувањето на независноста.

Според нив, техничките влади или владите на единството се главно карактеристични за државите без институционална стабилност и екстремна политичка поларизација.

„Затоа, КДИ оценува дека создавањето на ваква влада би било искривување на изразената волја на граѓаните на 6 октомври минатата година, како и би продуцирало нови институции без граѓански легитимитет. Додека земјата се справува со глобалната пандемија COVID-19, ситуацијата создадена на политичката сцена создава неизвесност кај граѓаните и ваквите кризни ситуации не треба да се користат за политички интереси. Во таа насока, времетраењето на уставните процедури за формирање на нова влада би ја оставило државата без институции во периодот кога на земјата и се најпотребни“, се наведува во коминикето.

Понатаму додаваат дека граѓаните на земјата, повеќе од кога било досега, очекуваат политичките лидери да покажат храброст и разумност и преку одговорни акции да ја продлабочат и зајакнат меѓуинституционалната соработка за надминување на оваа тешка ситуација не само за Косово, туку и за целото човештво.