KOHA.net

Арбери

Хајдари вели дека државата има доволно резерви на храна

Министерката за економија, вработување, трговија, индустрија, претприемништво и стратешки инвестиции Розета Хајдари повика да не се паничи бидејќи има доволно резерви на храна.

„Во контакт сме со добавувачи на државни резерви. Ситуацијата е под контрола, не треба да бидеме во ситуација на паника. Сакам да им потврдам на граѓаните дека се зачувани државните резерви како пченица, масло и билки“, рече таа.

Таа рече дека е многу важно да работат јавните претпријатија кои даваат јавни услуги.

„Сакам да истакнам, од големо значење е јавните претпријатија кои даваат суштински услуги да ги вршат овие услуги. Како КЕДС, КЕК, КОСТ“, рече таа.

Таа зборуваше и за заложбите на Секторот за заштита на потрошувачите, Пазарниот и трудовиот инспекторат. Таа рече дека примиле 1 повици со поплаки, главно за поскапување на прехранбените производи.

„Ситуацијата е многу добра, два пати дневно имаме пријави од пазар и трудов инспекторат. Почнавме со прифаќање и обраќање на клиентите. Имаме 1000 повици, главно поплаки за поскапувања, особено за храна“, рече Хајдари.