KOHA.net

Арбери

ЦБК не издава осигурување на возила, но се очекуваат добри вести за дијаспората

Фото: Дритон Пачарада / КД

Групацијата „Marakli t kerreve“ објави дека постигнала договор со Централната банка на Косово за поскапување на осигурувањето на возилата.

Оваа група на 22 ноември минатата година протестирала пред ЦБК, каде доставила повеќе барања до оваа институција. Но, вели дека со поддршката што ја имале „не можело да се намали покачувањето на осигурувањето од 26.6 отсто“.

Групата исто така нагласи дека побарале да има работна група блиска до нив за оваа работа, составена од адвокат, експерт за осигурување, претставник на граѓанското општество, кои доброволно би и помогнале на групата да ја најде најсоодветната форма. олеснување, зголемување на трошоците за осигурување, но нагласува дека ништо од горенаведеното не е известено.

Понатаму од оваа група велат дека сами ќе ја продолжат работата.

Во меѓувреме, од групата „Маракли т’керреве“ велат дека по неколкуте средби што ги оствариле со гувернерот на Централната банка, Фехми Мехмети, добиле поддршка за унапредување на некои прашања кои, според нив, ќе ги олеснат трошоците за осигурување.

Од договорените точки од групацијата велат дека се договориле првично да имаат благ попуст од 5%.

„Со наша иницијатива, а со помош на г. Мехмети, ќе го смениме системот Бонус - Малус, што ќе им користи на возачите, па од ова ќе имаат корист и возачите кои не предизвикуваат сообраќајни незгоди. Се очекува и осигурувањето на автомобилот да помине како лично осигурување, на пример во случај на незгода, тој што ја предизвикува, трошокот за осигурувањето ќе му биде префрлен лично на него, а не на автомобилот. Овде се очекува можност за купување на малусот, на пример кога некој ќе направи несреќа да го купи малусот за да не се намали бонусот“, нагласуваат од оваа група, пренесува Коха.нет.

Исто така, од групацијата „Маракли т-керреве“ велат дека од разговорите со гувернерот на Централната банка на Косово, очекуваат многу брзо нашите граѓани да ја преминат границата Косово-Северна Македонија без потреба од зелен картон.

Меѓу другите точки е и зелениот картон кој нашите сонародници го плаќаат при влез на Косово, а за кое прашање од оваа група велат дека наскоро ќе бидат ослободени од оваа обврска.

„Дури и нашата сакана дијаспора се очекува многу брзо да биде ослободена од зелениот картон, бидејќи се очекува да се најде модалитет за ова прашање, за да може нашата дијаспора да најде осигурително покритие во рамките на осигурителните полиси од земјата на потекло, а да нема да се доплаќа за осигурување на автомобилот“, нагласуваат од оваа групација.

Исто така, како можност се разговара и за плаќање на осигурување на рати.

Од групата „Маракли т керреве“ на крајот велат дека ќе унапредат многу прашања, за што велат навреме ќе ја известат јавноста.