KOHA.net

Арбери

Меѓународната унија на нотари го смета за штетно зголемувањето на бројот на нотари во Косово

Фото: Време

Процесот на избор на нотари од страна на Министерството за правда, покрај реакциите во Косово, предизвика и заедничка реакција на Меѓународниот сојуз на нотари и Германската сојузна нотарска комора.

Идејата на вршителот на должноста министер Абелард Тахири да додаде околу 130 нови нотари на Косово, не наиде на поддршка од овие две организации, пишува денеска „Коха диторе“.

Според нив, брзото зголемување на бројот на нотари и нестрогите критериуми може да ја оштетат нотарската област и индиректно на граѓаните и на државата.

Меѓународниот сојуз на нотари и Германската сојузна комора на нотари пред околу еден месец испратија заеднички допис до одговорниот министер Абелар Тахири од кого побараа да не поставува нотари како што планира Министерството за правда.

Едно од главните прашања што Министерството за правда го побара за ова внимание е ограничувањето на бројот на избрани нотари.

(Целиот напис можете да го прочитате денеска во „Коха диторе“)