KOHA.net

Арбери

Баша: 30 јуни покажа дека со Рама не може да има слободни и фер избори

Претседателот на Демократската партија, Љуљзим Баша, на конференцијата што се одржа вечерва во синиот штаб, потврди дека 85 отсто од Албанците вчера покажале дека сакаат промени.

Според него, Албанците го предизвикале, го изолирале и го натерале Рама да му пукне ладна пот.

„Вчера, пообединети од кога било, не околу политичка партија, туку околу вредностите за кои се залагаме како народ, европските вредности, слободата и демократијата, го отворивте патот за враќање на погазеното достоинство на секој Албанец. Глупостите од 30 јуни покажаа што е спремен да направи Еди Рама за својата моќ. Застрашувачки слики од постарите кои ги држеле за раце за да излезат на гласање, тажните слики на инвалидите, невозможните кои морале да бидат дел од фарсата за егзистенција, сликите на вработените во администрацијата кои гласале со глава во очај“, рече Баша.

Тој го продолжи пребројувањето додавајќи, според него, „сликите на силните кои се заканувале во полициски униформи или обвиткани во наметките на владетелите се најјасен одраз на деградацијата на овој режим“.

„Комбинацијата на употреба на криминал и притисок на моќта за гласови е појавата на албанските избори со Еди Рама, претходно докажана од Дибра, во Драч и повторно вчера, низ цела Албанија. 85% од Албанците го отфрлија режимот на грабеж и насилство. 85 отсто од Албанците вчера го одбија Еди Рамен, 85 отсто од Албанците вчера покажаа дека сакаат промени“, рече тој.

Баша рече „не едноставната политичка промена „ти одиш и јас доаѓам“, туку вистинската промена која започнува со промена на системот, гарантирање слободни и фер избори, гарантирање на гласот и негово зајакнување“.

„85% од Албанците, демократите, социјалистите, без партија, вчера покажаа дека сакаат промена која никогаш со криминал не диктира политика, никогаш со криминалци да одлучуваат за пратеници и градоначалници, никогаш со криминал во парламентот и да заземат место во владеењето. , никогаш повеќе да не се понижуваат вработените во администрацијата, да се користат за полнење партиски митинзи или да им се закануваат на работното место за гласање, никогаш повеќе не треба со гласањето да се условуваат работното место, егзистенцијата, економската помош или пензијата. Планот на Еди Рама за еднопартиски гласови вчера пропадна. Албанците тотално го отфрлија него и неговите платеници. Албанците го предизвикаа, го изолираа и го натераа да му пукне студена пот“, рече Баша.

Баша рече дека ставот на ДП за Еди Рама не се менува.

„30 јуни покажа дека со Еди Рама нема и не може да има слободни и фер избори“, рече тој.