KOHA.net

Арбери

Новинарот на РТК ги разобличува интервенциите на штабот на Тачи на јавната телевизија

Фото: Време

Работникот на Радио и телевизија на Косово, новинарот Небих Маџуни, го разоткри мешањето на политиката, поточно на претседателствувањето на Хашим Тачи, во оваа институција. Објавил приватни разговори меѓу него и главниот уредник на телевизијата Ридван Бериша, како и со советникот на претседателот Хашим Тачи, Адил Бехрамај, кои сведочат за наредбите што треба да се праша претседателот.

„Г. Претседателе, од извори во владината коалиција дознаваме дека наскоро се очекува Владата да пристапи до косовското Собрание со предлог-законот за формирање на војска на Косово, кој претходно го инициравте, а потоа го суспендиравте. Што ќе се случи со трансформацијата на КБС во војска, дали ќе се утврди со закон и кога се очекува тоа да се случи?“, е прашањето што го доби новинарот Маџуни од Бехрамај на 8 септември.

Истото прашање, 5 дена подоцна, Маџун го добил и од својот шеф Ридван Бериша. Со реченица по прашањето.

„Машкел боња само го доведува во прашање претседателот“, му вели Бериша на Маџун. „Во ред“, е неговиот одговор.

Друг претходен разговор, тој од 31 март 2018 година, открива уште една интервенција на главниот уредник Бериша, кој на новинарот Маџуни му кажува што треба да се праша претседателот.

„Г. Претседателе, лидерот на ВВ ве обвини дека сте свесни за депортацијата на 6 турски државјани. Како ги коментирате овие обвинувања? И второ, и лидерите на јавното мислење во Албанија ги обвинија шефовите на држави за овој случај?“, е прашањето што го предлага Бериша, за кое Маџуни нема докази што дошле од претседателството.

По објавувањето на овие, друг советник за медиуми на Тачи му пиша на новинарот Маџуни. Артан Бехрами љубезно го замоли да не ги објавува овие разговори.

„Дост за хејтер тем! Со вас сум од 2002 година“, напиша Бехрами.

„Не грижи се премногу. Не знам зошто ме остави“, одговара Маџуни.

Порталот Коха.нет се обиде да стапи во контакт со советниците на Тачи, Адил Бехрамај и Артан Бехрами, но никој од нив не одговори.

Ниту новинарот Маџуни не одговори на интересот на порталот. Главниот уредник Ридван Бериша накратко изјави дека не сака да коментира повеќе.

„Категорично одбивам. Благодарам, тунг тунг“, кратко рече тој.

Бериша, меѓу другото, остана запаметен и по интервјуто со поранешниот шеф на ШИК, сега претседател на ПДК, Кадри Весели, кој во првите јавни интервјуа по преминот од ШИК во политиката ги затвори очите на новинарот Бериша, кој тоа беше сфатено како знак да се прекине интервјуто.

{галерија}