Trendi i rritjes së numrit të votuesve në Prishtinë Foto: Koha / ilustrim

Trendi i rritjes së numrit të votuesve në Prishtinë

22 nëntor 2017 23:31

Trendi i daljes së qytetarëve për të votuar në Prishtinë ka shënuar rritje që nga viti 2007. Në katër palë zgjedhje për kryetar komune, kryeqyteti vetëm një herë i ka shpëtuar balotazhit.

Në zgjedhjet për kryetar Komune të vitit 2007 zgjedhja e kryetarit ishte bërë në rundin e dytë të zgjedhjeve.

Në balotazh kishin shkuar Isa Mustafa nga LDK-ja dhe Fatmir Limaj nga PDK-ja.

Mustafa me 30 mijë e 198 vota kishte fituar përballë Limajt, i cili kishte marrë 21 mijë e 664 vota.

Totali i votave të vlefshme në balotazh ishte 51 mijë e 862 vota, kurse në rundin e parë në zgjedhje kishin dalë 63 mijë e 666 votues, raporton Kallxo.com.

Në zgjedhjet pasuese të vitit 2009, Prishtina i kishte shpëtuar balotazhit.

Isa Mustafa (LDK) kishte fituar në rundin e parë me 39 mijë e 306 vota, ndërsa të gjithë kandidatët e partive tjera (AKR, PDK, AAK, etj.) kishin marrë në total 29 mijë e 389 vota.

Image

Totali i votave më 2009 ishte 68 mijë e 695, apo 5 mijë e 35 vota më shumë se në rundin e parë të vitit 2007.

Ndërsa, nëse e krahasojmë me numrin e votuesve në balotazh të vitit 2007, në vitin 2009 kishte 12 mijë e 833 votues më shumë.

Në zgjedhjet për kryetar komune të vitit 2013, përsëri kemi rritje të daljes së votuesve në zgjedhje.

Në rundin e parë të zgjedhjeve kishin dalë 85 mijë e 981 votues.

Krahasuar me rundin e parë të zgjedhjeve në vitin 2009 kishte një rritje të votueseve prej 17 mijë e 313 votues. Kurse, në rundin e dytë kishte më pak votues, apo 72 mijë e 598 votues.

Shpend Ahmeti (Vetëvendosje) fitoi me 37 mijë e 604 vota në balotazh kundër Isa Mustafës (LDK) që kishte marrë 34,994 vota.

Ky trend i rritjes së pjesëmarrjes në zgjedhje ka vazhduar edhe në zgjedhjet e fundit.

Në rundin e parë në kryeqytet kishte 87 mijë e 809 votues. Krahasuar me zgjedhjet paraprake kishte një rritje prej 1 mijë e 828 votues më shumë.

Në zgjedhjet 2017 për kryetar komune, Prishtina përsëri shkoi në balotazh.

Rezultatet preliminare tregojnë diferencën e ngushtë mes Shpend Ahmetit (VV) dhe Arban Abrashit (LDK). I pari ka marrë 41,401 vota, ndërsa i dyti 41.164 vota.

Në balotazhin e vitit 2017 kanë marrë pjesë 82 mijë 565 votues. Në vitin 2017 janë edhe rreth 1.700 vota me kusht dhe postë, të cilat pritet të numërohen.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme