Pesë gjërat që dëmtojnë njësoj si duhanpirja

Pesë gjërat që dëmtojnë njësoj si duhanpirja

09 nëntor 2017 13:30

Ndërgjegjësimi për dëmet që lidhen me pirjen e duhanit është globalisht i përhapur, megjithatë, koha moderne sjell një numër faktorësh që shtyjnë gradualisht duhanpirjen nga krye të listës së zakoneve vdekjeprurëse, paralajmërojnë shkencëtarët amerikanë.

Këto janë pesë gjërat që dëmtojnë shëndetin njësoj sikur duhanpritja:

Vetmia - Hulumtimet e fundit tregojnë se izolimi social është po aq i dëmshëm për shëndetin tuaj. Rrjetet sociale dhe gjithnjë e më rrallë shoqërimi me miqtë dhe kolegët kanë çuar në vetminë e situatës së epidemisë.

Profesori i psikologjisë në Universitetin Brigam Jang, Julian Holt-Lunstad, thotë se efekti i vetmisë në uljen e jetëgjatësisë është  sikur një individ të pinte pesëmbëdhjetë cigare në ditë.

Qëndrimi ulur – Kjo rrit rrezikun e kancerit, tregoi një studim i vitit 2014. Çdo dy orë shtesë ulur rrit rrezikun e kancerit kolorektal ose të kancerit të mushkërive, pavarësisht nëse ushtrimet individuale gjatë ditës.

Mungesa e gjumit - Shkencëtarët amerikanë kanë gjetur se 50 deri në 70 milionë banorë të SHBA vuajnë nga çrregullime të gjumit. Sasia joadekuate e gjumit rrit rrezikun e goditjes së zemrës dhe goditjes së zemrës në të njëjtën masë si pirja e duhanit të përditshëm.

Solariumi –Përdorimi i solariumit është po aq i rrezikshëm për trupin si pirja e duhanit. Në vitin 2014, dermatologët provuan se përdorimi i tepruar i solariumit shkakton më shumë raste të kancerit të lëkurës sesa pirja e duhanit.

Dieta jo e shëndetshme - Ushqimi i ëmbël dhe i përpunuar i pasur me acide yndyrore të ngopura ndikon në zhvillimin e sëmundjeve potencialisht vdekjeprurëse, siç është pirja e duhanit.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme