Shkencëtarët ndërhyjnë në ADN, kurohen dy sëmundje të rënda

Shkencëtarët ndërhyjnë në ADN, kurohen dy sëmundje të rënda

26 tetor 2017 10:50

Shkencëtarët e Harvardit kanë zbuluar dy teknika të korrigjimit të gjeneve për të rregulluar mutacionet që shkaktojnë sëmundje si fibroza cistike dhe distrofia muskulore, transmeton Shqip. Të dyja këto sëmundje dhe gjysma e çrregullimeve gjenetike tek njerëzit shkaktohen nga mutacionet me probleme. Kjo shpikje e re mund të sjellë korrigjimin e tyre duke kuruar dy sëmundjet mjaft problematike, me anë të ndërhyrjes në ADN dhe ARN, ku kjo e fundit shërben për të transportuar mesazhe gjenetike të përbërë nga proteina.

Sistemet e korrigjimit punojnë në qelizat e gjalla dhe nëse hulumtuesit mund të gjejnë mënyrat e duhura dhe efektive tek njeriu, ato mund të përdoren për të ndryshuar mutacionet që shkaktojnë më shumë se 15,000 sëmundje gjenetike. Të dyja ADN-ja dhe ARN-ja përmbajnë katër komponentë bazë: adeninë, timinë, guaninë dhe citozinë.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme