Kolesterina e lartë ndikon të keni sulm në zemër

Kolesterina e lartë ndikon të keni sulm në zemër

22 tetor 2017 15:44

Kolesterina e lartë shkaktohet shpesh nga dieta e dobët, pirja e tepërt e alkoolit dhe pirja e duhanit.

Sidoqoftë, ajo mund të jetë edhe gjendja e trashëguar nga familja, e cila quhet hypercholesterolaemia.

Kolesterina e lartë mund të shtojë rrezikun për të pësuar sulm në zemër ose sëmundje të zemrës.

Sipas NHS-së, çdo i dyti person në 250 vetë në Britani të Madhe është i prekur nga kjo gjendje.

Edhe pse zakonisht nuk ka simptoma, njerëzit ndërmjet moshës 20 dhe 40-vjeç rrezikohen më tepër të preken nga sulmi në zemër.

Sipas Fondit britanik të zemrës, shumica e njerëzve nuk janë në dijeni se janë të prekur nga gjendja.

Mendohet se hypercholesterolaemia shkaktohet nga një gjen i parregullt që ndikon që kolesterina të absorbohet nga qelizat, transmeton KosovaPress.

Të sëmurët zakonisht kanë nevojë për statinë gjatë gjithë jetës, në trajtim për të ndihmuar reduktimin e niveleve të tyre.

Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve si sulmi në zemër.

Një studim holandez i vitit 2015 zbuloi se hypercholesterolaemia ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme