Të martuarit, më pak të rrezikuar nga kanceri i prostatës

Të martuarit, më pak të rrezikuar nga kanceri i prostatës

06 tetor 2017 10:11

Një martesë e lumtur duket të ketë një efekt të fuqishëm mbrojtës kundër efekteve shkatërruese të një tumori. Burrat e martuar me kancer të prostatës janë më pak të rrezikuara të vdesin se sa meshkujt që janë të vetëm.

Kjo mund të jetë për shkak se stresi i divorcit apo të qenit i vetëm, e bën trupin më të pambrojtur ndaj kancerit, transmeton Shekulli studimin. Ose, mund të jetë sepse gratë i inkurajojnë burrat e tyre për të kërkuar ndihmë mjekësore në shenjën e parë e simptomave.

Ende nuk është e qartë përse martesa rrit shanset e mbijetesës, por një teori është se njerëzit të cilët kanë kaluar një divorc ose që janë të vetëm, janë më shumë në rrezik për shkak të efekteve të dëmshme të stresit në trupat e tyre, transmeton Telegrafi.

Në vitin 2011, një studim ndërkombëtar që përfshiu 163,000 vullnetarë gjeti se njerëzit e pamartuar me kancer të prostatës kishin 30 për qind më shumë gjasa të vdesin nga sëmundjet e tyre se meshkujt e martuar.

Rreziqet rriten me moshën, me burrat mbi 50 vjeç, kanë më shumë gjasa për të zhvilluar një tumor, dhe nuk është një element i fortë gjenetik për të. Diagnostikimi i hershëm është thelbësor në mënyrë për të nxitur perspektivën e mbijetesës.

Kanceri nuk është e vetmja zonë ku martesa mund të jetë e dobishme, thonë studiuesit.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme