“Modemi i trurit” me shpejtësi të lartë mund ta rikthejë shikimin, të folurit dhe lëvizjen

“Modemi i trurit” me shpejtësi të lartë mund ta rikthejë shikimin, të folurit dhe lëvizjen

24 shtator 2017 09:22

Shikoni universin nën mikroskop. Çfarë shihni? Asgjë. Zmadhoni për një mijë herë. Asgjë. Zmadhoni për një milion herë. Ende asgjë. Zmadhoni për një miliard herë. Absolutisht asgjë.

Në këtë pikë, personi mesatar sigurisht do të ishte i kënaqur me konludimin se universi është, në fakt, asgjë, shkruan sot “Koha Ditore”. Kjo ka kuptim intuitiv, në fund të fundit, dhe përveç kësaj, ne jemi tashmë përtej aftësisë së një mikroskopi të vërtetë. Fizikanët kuantikë nuk janë persona mesatarë.

Të armatosur me mikroskopët teorikë, ata vazhdojnë të zmadhojnë, duke kërkuar thellë dhe më thellë në hapësirën e zbrazët deri sa nga asgjëja shohin - diçka. Kjo diçka është një koleksion i grimcave virtuale, të cilat quhen kolektivisht shkumë kuantike.

Sipas fizikës kuantike, grimcat virtuale ekzistojnë si luhatje afatshkurtra në strukturën e hapësirëskohës, si flluska në shkumë të birrës.

“Flluskat” në shkumën kuantike janë miliarda herë më të vogla se bërthamat atomike dhe ato zgjasin vetëm një pjesë pambarimisht të vogël të sekondës ose, në gjuhën kuantike, sa madhësia e gjatësisë Planck gjatë kohës së Planckut”, tha Eric Perlman, profesor i shkencave të fizikës dhe hapësirës në Institutin e Teknologjisë në Florida... (më gjerësisht lexoni sot në “E Diela me Koha Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA

Komentet

Shto koment

Të ngjashme