Koliti psikosomatik, çfarë është dhe si mund ta kurojmë

Koliti psikosomatik, çfarë është dhe si mund ta kurojmë

19 February 2019 16:00

Koliti psikosomatik është një inflamacion i zorrëve që shkakton dhimbje të mërzitshme abdominale, anomali në defekim. Ajo fsheh motivet e një natyre emocionale dhe psikologjike. Ja se si të ndërhyni për të trajtuar këtë gjendje.

Koliti psikosomatik ose koliti nervor është një nga sëmundjet më të zakonshme të zorrëve. Ai konsiston në një inflamacion akut që manifestohet në formën e dhimbjeve të stomakut.

Simptomat më të shpeshta janë ndërrimi i kapsllëkut me dizenterinë, anomalitë në defekim. Shkaqet e këtij problemi mund të jenë të shumëfishta. Kjo simptomatologji mund t’i fshehë motivet psikologjike që trupi ynë shpreh dhe manifeston “barkun”.

Barku është në fakt shprehja e ndjenjave tona më të thella dhe ruan emocionet e thella dhe të vërteta. Koliti psikosomatik mund të zbulojë shumë shqetësime emocionale. Para së gjithash, ky shqetësim na sinjalizon se ne nuk jetojmë ashtu siç dëshirojmë dhe se po shtypim emocionet dhe ndjenjat tona të vërteta.

Për të shmangur që ky problem të bëhet më serioz, duke shkaktuar krizë të vërtetë ulcerative, shumë të dëmshme për zorrët tona, ne duhet të gjejmë mjetet e duhura dhe të vlefshme. Le të kujtojmë, megjithatë, se për të kuruar simptomën nuk është absolutisht e nevojshme të ndërhyjmë në fazën shpërthyese.

Problemet emocionale, të natyrës mendore dhe psikologjike, duhet të adresohen, jo të shtypura. Fitimi i ndërgjegjësimit për këtë është pika e parë e fillimit për trajtim. Është e nevojshme të ndryshohet stili i jetës dhe dieta. Në dietën tuaj ju duhet të konsumoni ushqime të pasura me fibra dhe lëngje.

Ushqimet që duhen shmangur

Djathi i stazhonuar

Salsiçet

Kërpudhat

Bishtajoret

Frutat me fara

Agrumet

Pijet e gazuara.

Gjatë ditës është me rëndësi t’i dedikohet pak kohë stërvitjes fizike dhe një shëtitjeje të këndshme. Për të luftuar kolitin psikosomatik, mund të filloni një stërvitje personale bazuar në menaxhimin e stresit dhe nervave. Është e dobishme gjithashtu të praktikoni yoga dhe meditim, disiplina që ju lejojnë të lironi mendjen nga mendimet negative dhe shtypëse. Hormonet dhe ilaçet bimore gjithashtu mund të ofrojnë mjete të vlefshme dhe natyrale për të zgjidhur këtë patologji të bezdisshme. Të dobishëm janë vaji esencial i basilit që ndihmon për të qetësuar dhimbjet dhe spazmat abdominale dhe çajrat bimore bazuar në fara aromatike të tilla si anise, kopër dhe qimnon/Shqip.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme