Sipas studimeve, deri në vitin 2050 super-bakteret mund të vrasin më shumë njerëz sesa kanceri Foto: Ilustrim

Sipas studimeve, deri në vitin 2050 super-bakteret mund të vrasin më shumë njerëz sesa kanceri

13 January 2019 22:22

Kataklizmi i njerëzimit nuk do të çojë në një luftë bërthamore, por diçka shumë më e rrezikshme

Shkencëtarët rusë nga Qendra për Bioteknologji Algoritmike në Universitetin Shtetëror Sankt Petersburg kanë zhvilluar një algoritëm të kërkimit antibiotik që përshpejton krijimin e agjentëve të rinj antibakterialë.

Fajtori për luftën e vazhdueshme të njerëzimit me mikroorganizmat vdekjeprurës është i ashtuquajturi superbakter, i cili zhvillon rezistencën ndaj antibiotikëve nëpërmjet evolucionit, transmeton KosovaPress.

Historia e luftës kundër mikroorganizmave shkatërrues filloi në vitin 1928, kur bakteriologu britanik Alexander Fleming erdhi në një zbulim të madh duke trajtuar disa nga kolonitë e baktereve të stafilokokut me penicilinë të thjeshtë, sikur ato që rriten në bukë dhe i japin atij një ngjyrë të gjelbër. Për secilën prej këtyre kolonive vërejtën zona ku nuk kishte baktere.

Fleming arriti në përfundimin se penicilina vret bakteret. Ai u bë antibiotiku i parë për të shëruar sëmundje që deri atëherë ishin konsideruar fatale dhe që shpëtoi jetën e miliona njerëzve në mbarë botën.

Por me ardhjen e një numri të madh të antibiotikëve dhe aplikimit të tyre të gjerë, janë shfaqur gjithnjë e më shumë baktere që kanë zhvilluar rezistencë ndaj antibiotikëve nëpërmjet një rruge evolutive.

Ky proces filloi në vitet 1960 dhe vazhdon edhe sot. Për shembull, në kushte moderne është konfirmuar ekzistimi i bacileve rezistuese të tuberkulozes ndaj ilaçeve që mund të zhvillohen te pacienti që trajtohet me tuberkuloz nga keqpërdorimi ose trajtimi me antituberkuloz ose infeksion bakterial të traktit urinar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë identifikon 12 patogjene jashtëzakonisht rezistuese me përdorimin e antibiotikëve. Ekspertët gjithashtu thonë se këto 12 baktere ka aftësinë për të zbuluar mënyra të reja të rezistencës dhe të zhvilluar materialin gjenetik që iu lejon mikroorganizmave të tjera për t'i rezistuar medikamente. Në rast të përhapjes së tyre, njerëzimi mund të jetë nën kërcënim vdekjeprurës.

Për më tepër, mundësia e përhapjes është më shumë se e vërtetë: sipas studimeve, deri në vitin 2050 super-baktere mund të vrasin më shumë njerëz se kanceri, dhe në nivel global për dëmin që mund të çojë super-bakteret vlerësohet në rreth 3.5 për qind të GDP-së globale, ose 100 miliardë dollarë.

Ndër shkaqet që stimulojnë evolucionin e super-baktereve, përveç përdorimit të tepruar dhe të panevojshme të antibiotikëve në mjekësi, hulumtuesit në mënyrë paradoksale tregojnë sektorin e bujqësisë.

Fakti është se në luftën për profit, fermerët aktivisht po përdorin antibiotikët. Medikamentet ndihmojnë në reduktimin e vdekshmërisë së kafshëve dhe stimulimin e rritjes së shpejtë të kafshëve.

Kompanitë e mëdha farmaceutike po investojnë gjithnjë e më pak në hulumtime antibakteriale. Ajo diktohet kryesisht nga motive ekonomike: zhvillimi i antibiotikëve të rinj është tepër i shtrenjtë.

Kur marrim parasysh faktin se ata do të mbështeteshin tek ato vetëm si mbrojtja e fundit, prodhimi është i padobishëm.

Në këtë rast, fundi i “epokës së antibiotikëve” mund të ketë filluar tashmë. Sipas një shkencëtari në Ohio State University, tashmë ekzistojnë bakteret rezistuese ndaj antibiotikëve më të fundit.

Sipas OBSH-së, numri i vdekjeve që lidhen me infeksionet bakteriale zë vendin e dytë, menjëherë pas sëmundjes kardiovaskulare dhe sulmit në zemër. Sipas skenarit në të cilin do të ndodhin forma të reja të super-baktereve, ky tregues do të duket vetëm si një jehonë e disa kohëve shumë më të mira, transmeton KosovaPress.

Sipas studiuesve, konflikti i mundshëm bërthamor ndërmjet Bashkimit Sovjetik dhe SHBA në fillim të viteve 1980 do të kushtonte 450 milionë jetë, pa marrë parasysh të gjitha pasojat e tjera të një skenari të tillë.

Në rast se super-bakteret vazhdojnë përhapjen e tyre globale, e cila nuk është e vështirë të besohet për shkak të zhvillimit shumë të shpejtë në sektorin e transportit në krahasim me epoka të mëparshme, pasojat mund të jenë më katastrofale për njerëzimin dhe për të gjitha format e tjera të jetës në Tokë që nga lufta bërthamore.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme