10 zakonet që përhapin mikrobe që duhet të eliminohen

10 zakonet që përhapin mikrobe që duhet të eliminohen

08 November 2018 14:51

Duken të parëndësishme, por janë veprime të përditshme “të rrezikshme”, sepse ato mund të kontribuojnë në përhapjen e viruseve dhe baktereve. “Shqip” transmeton shkrimin që i tregon cilat janë ato.

Të dërgosh mesazhe nga tualeti

Kur “thërret natyra”, mikrobet (bakteret fekale) lëshohen në ajër dhe për këtë arsye mund të përfundojnë në sipërfaqe, duke përfshirë atë të telefonit celular që keni marrë në banjë për të mashtruar pritjen. Dhe edhe nëse i lani duart, bakteri mbetet i ngjitur në ekran.

Përdorimi i sapunit nga shumë veta

Sapuni përdoret për të pastruar duart tuaja, për këtë nuk ka dyshim. Problemi, megjithatë, është se kur përdoret nga disa njerëz, pjesa e sapunit bëhet media ideale për përhapjen bakteriale. Këshilla: zgjidhni për sapun të lëngët.

Ndarja e peshqirëve

Ndarja është një gjë e mrekullueshme, përveç kur bëhet fjalë për mikrobet. Dhe duke përdorur një peshqir të vetëm për të gjithë familjen është një mënyrë e sigurt për të përhapur bakteret kudo. Këshilla: zëvendësoni dhe lani peshqirët të paktën një herë në javë (por edhe më shumë me fëmijët e vegjël) për të parandaluar akumulimin e mikrobeve në pëlhurë.

Larja e duarve shumë gjatë

Koha optimale e nevojshme për të larë duart në mënyrë të përsosur, duke përdorur ujë të ngrohtë dhe sapun, është në mes 20 dhe 30 sekonda.

Tharja e duarve me tharësin e ajrit

Pasi keni qenë në një banjo publike, është më mirë të shmangësh përdorimin e tharësit të ajrit. Sipas një studimi në revistën “Mikrobiologjia mjedisore” kjo praktikë nuk rekomandohet, pasi këto pajisje mund të shpërndajnë bakteret në dhomë dhe pastaj të përfundojnë ato në duar të lara. Këshillë: Kur jeni në një banjë publike, thani duart me peshqir letre të disponueshme (dhe përdorni ato për të hapur derën kur dilni).

Lëreni boshtin e tualetit të ngritur

Nëse ata e vënë atë atje, kjo do të thotë se aksi është atje për një arsye. Në këtë rast specifik, siç tregohet nga një hulumtim i botuar në American Journal of Infectious Control, për të parandaluar përhapjen e përmbajtjes së tualetit, nuk duhet ta prekni atë, pasi përhap mikrobe.

Përtypja e stilolapsave

Pavarësisht nëse e dini ose jo ku ka qenë lapsi, të përket ty apo të tjerëve, ndryshon pak: goja sigurisht që është vendi i fundit që duhet të jetë, sepse ka shumë të ngjarë që duart që e prekin atë (duke përfshirë edhe tuajat) nuk janë aspak të pastra. Këshilla: përveç ndotjes bakteriale, përtypja e kapakut të stilolapsit është shumë e dekurajuar edhe për shëndetin e dhëmbëve.

Hapni gjëra me dhëmbë

Ndonjëherë kur ju nuk mund të hapni një paketë, kjo mund të duket si një masë e mirë për të përdorur dhëmbët tuaj për ta bërë atë. Në të vërtetë, ky gjest jo vetëm që i dëmton dhëmbët, por mund të përhapë mikrobet dhe jo vetëm ato që ju transferoni nga goja juaj në paketim, por edhe ato që tashmë janë të pranishme në paketim. Këshilla: nëse keni nevojë të hapni një paketë, përdorni vetëm duart ose gërshërë.

Fryrja e qirinjve

Kur fryni qirinjtë në tortën tuaj të ditëlindjes, bakteret brenda gojës tuaj dalin me ajër dhe në mënyrë të pashmangshme vendosen në sipërfaqen e tortës. Edhe pse ka shumë pak shanse për t’u sëmurur, një studim ka treguar se ky gjest rrit sasinë e baktereve në tortë nga 1,400%. Këshilla: nëse dëshira që shpreh nuk është për të përhapur mikrobet në tortën tuaj të ditëlindjes, duhet ta rishikoni më mirë këtë traditë.

Ngrënia në tavolinën e punës

Nëse nuk e pastroni rregullisht atë, tastiera e kompjuterit tuaj është ndoshta një nga përqendrimet më të larta bakteriale, kështu që nëse hani në të, ju rrezikoni të gëlltitni ato mikrobe. Këshilla: nëse keni nevojë për një arsye të mirë për të dalë dhe për të ecur gjatë pushimit të drekës, është edhe të ushqyerit.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme