Simptomat dhe alergjitë që shkakton penicilina Foto: Ilustrim

Simptomat dhe alergjitë që shkakton penicilina

05 November 2018 08:28

Penicilina përdoret kryesisht për trajtimin e infeksioneve bakteriale, duke përfshirë inflamacionin e mushkërive, dhëmbët dhe infeksionin e veshëve.

Ajo u zbulua nga shkencëtari skocez Alexander Fleming në vitin 1928, por besohet se penicilina ka shpëtuar rreth 200 milionë njerëz që kur ka filluar për herë të parë të përdoret si ilaç në vitin 1942.

Pavarësisht përdorimit të gjerë, shumë besojnë se ata janë alergjikë ndaj penicilinës. Sipas Akademisë Amerikane të astmës alergjike dhe Imunologjisë (AAAAI), një nga dhjetë pacientët besohet të ketë alergji ndaj penicilinës. Simptomat e alergjisë penicilinë zakonisht ndodhin një orë pas marrjes së ilaçit, transmeton KosovaPress. Është e zakonshme që efektet anësore të antibiotikëve mund të përkeqësohen nga reagimet alergjike, thonë ekspertët. Megjithatë, nëse nuk jeni i sigurt nëse jeni alergjik ndaj penicilinës, ka shenja të caktuara ndaj të cilave duhet pasur kujdes.

Simptomat e buta të alergjisë ndaj penicilinës mund të përfshijnë zhvillimin e skuqjes së lëkurës, kruajtje, rrufë, mungesa e ajrit dhe përlotje. Në raste të rralla, një person me alergji ndaj penicilinës mund të zhvillojnë proceset e anafilaksit, apo reaksion alergjik të rëndë që mund të paraqitet shumë shpejt.

“Tërë trupi preket brenda pak minutash pas ekspozimit ndaj substancave që shkaktojnë një reaksion alergjik, por ndonjëherë simptomat mund të ndodhin një orë pas administrimit”, thotë Akademia Amerikane e astmës alergjike dhe Imunologjisë (AAAAI).

Simptomat e reaksioneve të rënda alergjike mund të përfshijë një ishull në gojë ose fyt, ndryshim në normën e zemrës, dhimbje të barkut dhe çrregullim të vetëdijes. Nëse një individ vuan nga anafilaksi, nevojitet ndihmë urgjente mjekësore. Zgjidhja më e thjeshtë për trajtimin e alergjisë ndaj penicilinës është që të shmanget krejtësisht ky antibiotik. Megjithatë, nëse merrni ilaçin dhe keni reaksion alergjik, atëherë mjeku juaj mund të përshkruajë një antihistaminik për të luftuar efektet anësore. Nëse një person ka një reagim serioz, nevojitet vëmendje e menjëhershme mjekësore, transmeton Independent.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme