Zelanda e Re u shpall luftë minjve për të shpëtuar shpendin Kiwi

Zelanda e Re u shpall luftë minjve për të shpëtuar shpendin Kiwi

11 qershor 2018 20:14

Zelanda e Re ka konfirmuar plane kundërthënëse për të vrarë çdo mi të vetëm në vend për të shpëtuar shpendin e saj kombëtar, Kiwi.

Por plani për të eliminuar dëmtuesit është quajtur nga kritikët si joreal dhe ka të ngjarë të kushtojë miliarda funta, transmeton ksp.

Kiwi është nën kërcënim, pasi ajo ka fole në tokë, dhe vezët dhe zogjtë e saj hahen.

Qeveria vlerëson se 25 milionë zogj vendas të të gjitha llojeve vriten çdo vit nga minjtë.

Falë përpjekjeve të grupeve të ruajtjes, Kiwit janë duke u shtuar me sukses në ishujt e vegjël jashtë bregdetit dhe në rezervat e natyrës që janë pa grabitqarë.

Kiwi dhe zogjtë e tjerë të rrallë që lindin në Zelandën e Re janë kaq të prekshme, sepse ata kanë evoluar për një botë pa grabitqarë me dhëmbë të mprehtë sikurse janë minjtë.

Si rezultat, numri i gjallesave kiwi është ulur nga miliona në rreth 68.000 sot, me një specie që kërcënon të zhduket.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme