Vaji shqiptar nga trungu i ullirit 500-vjeçar

Vaji shqiptar nga trungu i ullirit 500-vjeçar

15 maj 2018 11:27

Vaji i ullirit është i preferuari për çdo kuzhinë, pasi përmban vlera të shumta ushqyese.

Madje, ai konsumohet edhe si i vetëm, në formë ilaçi.

E trungu prej nga del fruta bazë, ulliri, është shumë karakteristik.

Një bimë e egër, që reziston me muaj pa ujë, e që ka jetëgjatësi me shekuj.

Thuhet se vetëm dora e njeriut, gomari, dhia dhe lopa janë ata që mund ta shkatërrojnë një dru të ullirit, përndryshe ai jeton gjatë, bën të ditur emisioni “SOT” i KTV-së.

Jorgji Skura, tregon më shumë për historinë e trungut të ullirit në jug të Shqipërisë, pjesë kjo më e dendura me ullinj në këtë vend.

E, nga koha e vjetër kur gjithçka përgatitej në formë mekanike, vaji i ullirit tani përgatitet më lehtë, falë teknologjisë ndërsa roli i njeriut tani është minimizuar, me ç’rast edhe cilësia është rritur.

Pema e ullirit, pos frutave kaq të dobishme për njeriun, njihet ndryshe edhe si Pema e Paqes apo Dru i Paqes, për t’i dhënë kështu edhe një dimension tjetër të veçantë, krahas bimëve tjera.

Reportazhin e plotë ndiqni në linkun e bashkangjitur:

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme