Ylli që teorikisht do duhej shuar është ende aktiv

Ylli që teorikisht do duhej shuar është ende aktiv

10 nëntor 2017 18:53

Pavarësisht se deri tash ka eksploduar disa herë, supernova iPTF14hls ende nuk është shuar, transmeton CNN.

Supernova iPTF14hls, e cila është gjetur në shtator 2014, për astronomët e Observatoriumit "Las Kumbres" në Kaliforni në fillim kishte vepruar kryesisht në mënyrë normale.

Ata kishin vëzhguar yllin për të studiuar materialin dhe shpejtësinë e këtij procesi. Megjithatë, shkencëtari Jeng Chuen Vong shumë shpejt vërejti diçka të pazakonshme.

Edhe pse shpërthimi masiv i yllit zakonisht paraqet fundin e saj, mbetjet e saja vazhdojnë të emitojnë dritë, thuhet në raportin e publikuar në revistën Nature.

Analiza e të dhënave në arkiv tregojnë se është në pyetje ylli i njëjtë që ka shpërthyer në vitin 1954, transmeton KosovaPress.

Kjo do të thotë se ka ende shumë gjëra që duhet mësuar për evoluimin e yjeve masive dhe mënyrën në të cilën shpërthejnë, thonë shkencëtarët.

Supernova iPTF14hls është 50 herë më masiv se Dielli.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme