Diçka e çuditshme po ndodh në Antarktidë

Diçka e çuditshme po ndodh në Antarktidë

10 nëntor 2017 18:51

NASA ka gjetur një burim të çuditshëm të ngrohjes nën Antarktidë, për shkak të të cilës kontinenti i akullt po shkrin me shpejtësi.

Rreth 30 vjet më parë, një shkencëtar në Universitetin e Kolorados njoftoi se mund të ketë diçka më shumë se shkëmbinj të nxehtë në mantelin e bërthamës së Tokës dhe atë në rajonin e njohur si toka e Mary Berd. Ky supozim ndihmoi në shpjegimin e disa dukurive të çuditshme të akullit, siç është aktiviteti vullkanik.

Fenomene të tilla janë karakteristikë e Hawaii dhe Yellowstone, të cilat karakterizohen me aktivitet të fuqishëm gjeotermike, pavarësisht se ndodhen larg pllakave tektonike, transmeton KosovaPress.

Megjithatë, është një fakt i pabesueshëm që ata janë gjithashtu nën akull të trashë.

“Mendova se ishte një ide e çmendur”, tha Helen Serousi nga laboratori NASA JTL, e cila është udhëheqës i studimit të ri.

“Kam kuptuar se ne mund të kemi një sasi të tillë të madhe të ngrohjes, dhe akulli në sipërfaqe ruhet”, ka shtuar ajo.

Ekipi deri më tani ka kryer një model numerik të aktiviteteve gjeotermike, me qëllim të hetimit të fenomenit të pazakontë në tokën Mary Berd, duke përfshirë edhe lumenjtë e mëdhenj që ndodhen nën sipërfaqen e akullit, si dhe liqenet në tokë.

Ata konfirmuan se në thellësi të Tokës në këtë vend ekziston një burim i fuqishëm i presionit dhe ngrohjes, e cila është formuar para 50 deri 110 milionë vjetësh, shumë kohë para se Antarktiku të përfshihej nga akulli.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme