Mali Nemrut në Turqi i mbuluar me skulptura hyjnish e mbretërish

Mali Nemrut në Turqi i mbuluar me skulptura hyjnish e mbretërish

27 tetor 2017 10:11

Adiyaman, 27 tetor – Mali Nemrut në juglindje të Turqisë me majë prej 2.134 metra lartësi mbidetare, konsiderohet vendi nga i cili mund të shihet lindja dhe perëndimi i diellit, ndërsa për nëntë muaj të këtij viti e vizituan 52.000 persona, raporton Anadolu Agency (AA).

Këtë vend e vizitojnë turistë nga të gjitha viset e Turqisë dhe botës. Shefi i departamentit për turizëm dhe kulturë në Adiyaman, Mustafa Ekinci, tha se për nëntë muaj të këtij viti malin Nemrut e kanë vizituar 52 mijë persona, në mesin e të cilëve gjenden 2.000 të huaj.

Mali gjendet në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s, ndërsa në majë të malit gjenden mbetjet e varrit mbretëror të Antioh dhe Komagensk. Mali është i njohur edhe për atë se në të gjenden skulptura masive të hyjnive, mbretërive, etj.

Komagena ka qenë mbretëri e vendosur në juglindje të Turqisë së sotme në epokën helene edhe atë me Sirinë e sotme. Mbreti Antioh dhe Komagensk 62 vite p.e.s në majë të malit Nemrut ngritën varrezë të shenjtë të mbuluar me skulpturë kolosale me lartësi prej rreth 8-9 metra që paraqesin dy luana, dy shqiponja, si dhe hyjni të ndryshme greke, armene dhe persiane.

Kokat më vonë janë ndarë nga trupi dhe sot qëndrojnë të shtrira nëpër tërë lokalitetin. Ende një faktor që ndikon në shkatërrimin e skulpturës është edhe fakti se skulpturat çdo vit kalojnë gjysmën e vitit të mbuluara me borë. Pikërisht kjo është arsyeja që autoritetet turke përpiqen të mbrojnë këtë trashëgimi të paçmuar kulturore.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme