Hawking “kthehet” nga të vdekurit: Perëndia nuk ekziston

Hawking “kthehet” nga të vdekurit: Perëndia nuk ekziston

17 October 2018 14:55

Para vdekjes, Stephen Hawking xhiroi një mesazh për botën që u lëshua në promovimin e librit të tij të ri, "Përgjigjet e shkurtra për pyetjet e mëdha".

Ai tha se arsimi dhe shkenca janë 'më të rrezikshme se kurrë më parë' dhe se ekspertët nuk respektohen.

Sipas tij, zgjedhja e Donald Trump për president të SHBA-së dhe Brexit ishte pjesë e një "revole globale kundër ekspertëve, duke përfshirë shkencëtarët", transmeton KosovaPress.

Fizikani i famshëm tha se shkenca ende nuk i ka zgjidhur problemet kryesore të botës, duke përfshirë ndryshimet klimatike, mbipopullimin, zhdukjen e specieve, shkatërrimin e pyjeve dhe ndotjen e oqeanit.

“Cilat janë ata që tani janë të rinj? Unë mund të them me siguri se e ardhmja e tyre do të varet nga shkenca dhe teknologjia më shumë se çdo gjeneratë e mëparshme”.

Pastaj, në mesazhin e tij, u kërkoi të rinjve të "shihnin yjet, jo në këmbët e tyre", dhe të pyesin mbi arsyen e ekzistimit të hapësirës.

Në seksionet nga eseja e tij e fundit, Hawking dha përgjigjen në disa pyetje të rëndësishme:

1. A ka Perëndi?

Jo. Askush nuk e menaxhon universin tonë.

2. Si filloi gjithçka?

Me shpërthimin e madh.

3. A mund ta parashikojmë të ardhmen?

Në fakt, ligjet na lejojnë të parashikojmë të ardhmen, por në praktikë është shumë e vështirë.

4. A është udhëtimi në kohë i mundur?

Sipas njohurive tona aktuale, udhëtimi në të kaluarën nuk mund të përjashtohet.

5. A do të mbijetojmë në Tokë?

Rendi aktual botëror ka një të ardhme, por do të jetë krejt ndryshe.

6. A ka jetë inteligjente në univers?

Ka forma të jetës inteligjente. Duhet të jemi të kujdesshëm në përgjigjen derisa të zhvillojmë ende.

7. A duhet ta kolonizojmë Universin?

Pres që gjatë njëqind viteve të ardhshme, ne do të mund të udhëtojmë kudo në Sistemin Diellor.

8. A do të na bëjë budalla inteligjenca artificiale?

Inteligjenca artificiale do të jetë shumë e mirë në arritjen e qëllimeve, por nëse këto qëllime nuk janë në përputhje me tonat, kemi një problem.

9. Si të formojmë të ardhmen?

Mos harroni të shikoni lart në yje, jo poshtë në këmbët tuaja

Komentet

Shto koment

Të ngjashme