Kaosi urban e shoqëror janë produkt i transicionit të pafund

Kaosi urban e shoqëror janë produkt i transicionit të pafund

21 mars 2018 09:59

Transicioni i ashtuquajtur shoqëror, solli ndryshime në shtetet e Ballkanit pas shpërbërjes së Jugosllavisë. Mirëpo, jo domosdo ndryshime pozitive.

Ky proces i kalimit prej një gjendjeje në tjetrën, për t’u përfshirë në shoqërinë moderne evropiane me çdo kusht është pjesë e këtij rrugëtimi shoqëror, fundi i të cilit nuk është i qartë, shkruan sot “Koha Ditore”.

Në fakt s’ka një fund të paracaktuar. Në njëfarë forme kjo është tema që shtjellohet në një vepër letrare.

Personazhi i romanit “Yet another life” i autores Sasha Savanoviq e ka të vështirë ta dallojë realitetin nga fantazia. Njerëzit i projekton në formë të zombive. Janë dy lloje: aso apolitikë dhe krejt çfarë u intereson është jeta e tyre, argëtimi dhe janë të përqendruar në një rreth shoqëror, ku pak a shumë ndajnë të njëjtat mendime.

Lloji tjetër i zombive janë të atillë që mendojnë se i dinë të gjitha, se kanë të drejtë, luftojnë për hapësirën e tyre, por që mënyra e të menduarit është e përgjithshme, dhe portretizojnë “trushpëlarët”.

Savanoviq bashkë me filozofin kroat Sreqko Horvat dhe me politikanin e aktivistin nga Kosova Albin Kurti, duke marrë për bazë romanin e saj, diskutuan mbi çështjet që i preokupon shoqëritë e tri vendeve, në atë që e quajnë transicion. Të tre u bënë bashkë të hënën mbrëma në qendrën “Multimedia” në Prishtinë dhe debatuan mbi këto çështje në debatin që u quajt “Transicioni, lëvizjet shoqërore dhe kaosi urban” ... (më gjerësisht lexoni sot në “Koha Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme