“The Saboteur” për njeriun që ia vuri flakën Evropës

“The Saboteur” për njeriun që ia vuri flakën Evropës

11 February 2018 15:00

Në “La Marseillaise”, himnin kombëtar francez, derisa kënga i ofrohet pikës kulmore, vjen vargu “Aux armes, citoyens” – për armët qytetare.

Vendosja e këtij vargu dhe vetë ai, është nxitës dhe i fuqishëm. Nga qershori i vitit 1940 deri në gusht të vitit 1944, me Francën e mposhtur dhe të okupuar, qindra e mijëra burra e gra franceze, një shifër prej 2 për qind e popullatës, e kishin bërë pikërisht këtë, duke marrë pjesë aktivisht në atë që do të quhej “rezistenca franceze”.

Në fillim të okupimit, pjesëtarët e rezistencës shpërndanin pamflete dhe ishin pre e lehtë për Gestapon, policinë sekrete gjermane. Por nga viti 1944, derisa po afrohej pushtimi i Normandisë, shkruan “The New York Times”, transmeton “Koha Ditore”. Rezistenca ishte e madhe dhe efektive: telefonat e linjat telegrafike u ndërprenë, trenat u ndalën, furnizuesit me energji elektrike u hodhën në erë, e oficerët gjermanë u vranë.

Njëri prej pjesëtarëve të Rezistencës, më 1944, ishte 19-vjeçari Robert de La Rochenfoucauld, që është subjekt i librit të shkruar bukur dhe me shumë detaje, të Paul Kix, me titull “The Saboteur”. Duke qenë se ka punuar duke u mbështetur në memoarin e La Rochefoucauld të vitit 2002, dhe në një video të historisë gojore të prodhuar nga familja La Rochefoucauld, Kix ka prodhuar një narracion që është edhe frikësues edhe i fuqishëm.

Si aristokrat, La Rochefoucauld, ishte dhe dukej sigurisht si një anëtar i fisnikërisë franceze. Kjo është mënyra sesi e pasqyron Kix atë në jetën e mëvonshme: “La Rochefoucald dukej i dobët. Flokët e tij të argjendta vetëm sa kishin nisur të binin dhe ai ende e mbante shpinën drejt. Në moshën 74-vjeçare, ai mbante frymën dinjitoze të moshës së mesme. Ai kishte sy bojëkafe që e shihnin botën me një shtrembërim ironik…dhe një hundë të klasës sunduese romake. Qëndrimi i tij ishte i drejtë dhe ai ishte i gjatë...edhe karakteri i tij kishte një nuancë bronzi” ... (më gjerësisht lexoni sot në “Koha Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA

Komentet

Shto koment

Të ngjashme