Karadaku përballë rrebesheve të historisë

Karadaku përballë rrebesheve të historisë

25 nëntor 2017 12:06

Në truallin e letërsisë shqipe, temat e marra nga historia zënë një hapësirë jo të vogël. Duke qenë se kombin shqiptar e ka përcjellë gjithmonë një histori e padrejtë, trysnia shekullore e popujve sllavë e shpeshherë edhe i kërcënuar për t’u zhdukur si komb, në letërsinë tonë shqipe ka mjaft vepra të cilat si bazë në subjektin e tyre marrin faktet historike.

Drama e popullit shqiptar, të ndarë padrejtësisht nga Fuqitë e Mëdha, doemos që ka shkaktuar te të gjithë shqiptarët një tronditje të madhe shpirtërore, sepse trojet shqiptare u përdoren “si monedha shpërblimi për miqtë e tyre, pra, për fqinjët tanë kombngrënës”, siç shprehet Bashkim Kuçuku, andaj edhe shkrimtarët s’kishin se si t’u iknin temave që i shfaqnin në veprat e tyre, dokumentare apo edhe fiksion. Njëri nga shkrimtarët i cili krijimtarinë e tij e vë mbi historinë dhe të vërtetat shqiptare është shkrimtari Ibrahim Kadriu...(detajet mund t’i gjeni në numrin e sotëm të “Kohës Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme