Ditët e Trashëgimisë Evropiane në Kosovë shënohen me shumë aktivitete

Ditët e Trashëgimisë Evropiane në Kosovë shënohen me shumë aktivitete

25 shtator 2017 16:00

Muzeu i Kosovës përmes një njoftimi ka bërë publik aktivitetet me të cilat do të shënojë Ditët e Trashëgimisë Evropiane në Kosovë, të cilat në Prishtinë do të mbahen nga data 26 deri më 30 shtator.

Në vitin 1991, Këshilli i Evropës zyrtarisht filloi Ditët e Trashëgimisë Evropiane me mbështetjen e Komisionit Evropian, rikujton njoftimi. Në vitin 1999 kjo iniciativë u bë një veprim i përbashkët i Këshillit të Evropës dhe Komisionit Evropian. Në gjithë Evropën gjatë fundjavëve të shtatorit, Ditëve të Trashëgimisë Evropiane hapin dyert e monumenteve dhe vendeve të shumta, shumë prej të cilave zakonisht janë të mbyllura për publikun, duke u lejuar qytetarëve të Evropës të gëzojnë dhe të mësojnë për trashëgiminë e tyre të përbashkët kulturore dhe t'i inkurajojnë ata të përfshihen në mënyrë aktive në ruajtjen dhe përmirësimin e kësaj trashëgimie për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

Ditët e Trashëgimisë Evropiane sot mund të konsiderohen si një instrument thelbësor për nxitjen e një përvoje të prekshme të kulturës dhe historisë evropiane, përveç rritjes së vetëdijes së publikut për vlerat e shumta të trashëgimisë sonë të përbashkët dhe nevojës së vazhdueshme për mbrojtjen e saj. Ditët e Trashëgimisë Evropiane kanë arritur të nxisin pjesëmarrjen e shoqërisë civile, përfshirjen specifike të rinisë, punën vullnetare dhe bashkëpunimin ndërkufitar, duke promovuar kështu parimet bazë të dialogut ndërkulturor, partneritetit dhe përgjegjësisë qytetare.

Aktiviteti në Muzeun e Kosovës

Muzeu i Kosovës, në kuadër të Ditëve të Trashëgimisë Evropiane me moton Ditët e Hapura- Open Days, do të fillojë me aktivitetin (26 – 30 shtator) ARTS&CRAFTS dhe “ABC për trashëgiminë kulturore” për katër ditë me radhë, si dhe do të bëhet hapja e ekspozitës me fotografi nga autori nga Turqia, Erhan Bayladi. Ditët do të përfundojnë me një ekspozite nga artistet pjesëmarrës dhe koncert nga grupi “Don't listen to your neighbours”.

“ARTS&CRAFTS“ - punimet e artistëve të ndryshëm të inspiruar nga tradita, do të prezantohen duke u lejuar në ketë rast qasje gjithashtu vizitorëve në punën e tyre praktike.

“ABC për trashëgiminë kulturore” - program edukativ interaktiv që zhvillohet në Muzeun e Kosovës, dhe ka për qëllim të edukojë gjeneratat e reja me vlerat e trashëgimisë arkeologjike të Kosovës, ku përmes gërmimeve të improvizuara arkeologjike fëmijët mësojnë për arkeologjinë si shkencë. Njëkohësisht, praktikojnë bashkëpunimin dhe punën në grup gjatë procesit të konservimit, restaurimit dhe prezantimit të “materialit muzeor”.

Agjenda:

E martë, 26 shtator 2017

19:00h, Ekspozitë me fotografi nga autori nga Turqia, Erhan Bayladi

E mërkurë, 27 shtator 2017

11:00h -15:00h ARTS&CRAFTS Prezantim i punës dhe përformancë nga artistët

13:00h-14:00h Pauza

11:00h-15:00h ABC për trashëgiminë kulturore

E enjte, 28 shator 2017

11:00h-15:00h ARTS&CRAFTS Prezantim i punës dhe performancë nga artistët

13:00h-14:00h Pauza

11:00h-15:00h ABC për trashëgiminë kulturore

E premte, 29 shtator 2017

11:00h-15:00h ARTS&CRAFTS Prezantim i punës dhe performancë nga artistët

13:00h-14:00h Pauza

11:00h-15:00h ABC për trashëgiminë kulturore

E shtunë, 30 shtator 2017

19:00h-20:00h Hapja e ekspozitës “ARTS&CRAFTS” nga artistët pjesëmarrës ne ditët evropiane

20:00h-22:00h Koncert nga grupi “Don't listen to your neighbours”

Artistët pjesëmarrës në ARTS&CRAFTS:

Vlora Hajredini-Hajrullahu

Saba Berisha-Ismaili

Mire Canolli

Ilire Lepaja

Granita Grezda-Lila

Dafina Vitija

Ardita Begu

Komentet

Shto koment

Të ngjashme