Kadare nuk ishte shkrimtar tipik i realizmit socialist

Kadare nuk ishte shkrimtar tipik i realizmit socialist

22 gusht 2017 09:49

Ismail Kadare iu përshtat deri diku realizmit socialist, por edhe devijoi nga kjo rrugë për aq sa pati mundësi, gjatë kohës kur ai shkroi romanet e tija nën diktaturën komuniste në Shqipëri.

Kësisoj u tha për shkrimtarin shqiptar me nam botëror, në një ligjëratë në kuadër të Seminarit Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, shkruan sot “Koha Ditore”.

Siç ka vlerësuar studiuesi e shkrimtari Gëzim Aliu, shkrimtari më i përkthyer shqiptar, po ashtu, ishte edhe shënjestër e leximeve dogmatike ideologjike, kritikave edhe zyrtare, edhe jozyrtare, por edhe e lavdërimeve. Po ashtu, e ka përmendur se gjatë asaj kohe, Kadaresë pjesë të caktuara veprash i qenë ndaluar për botim, kurse disa të tjera kishte qenë i detyruar t’i ndryshonte.

Për Aliun që është njëri ndër studiuesit më të thellë të veprës së Kadaresë, ky autor është shkrimtar i pazakonshëm i doktrinës komuniste... (më gjerësisht lexoni sot në “Koha Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme