Deli Gjonbalaj e kishte groposur lahutën që ta shpëtonte nga forcat serbe

Deli Gjonbalaj e kishte groposur lahutën që ta shpëtonte nga forcat serbe

12 June 2019 22:55

Para se të largohej nga shtëpia 20 vite më parë, Deli Gjonbalaj ishte kujdesur fort që në duart e serbëve të mos binte lahuta që ishte duke e punuar asokohe.

Dy dekada më vonë, lahutari e ka përjetuar fort keq lajmin se Serbia e regjistroi “Të kënduarit me gusle” në listën e UNESCO-s dhe fajëson institucionet shqiptare që kanë qëndruar duarkryq sa i përket mbrojtjes së këtij instrumenti.

Instrumentisti nga Vuthaj i Malit të Zi në lahutën që e ka punuar vetë ka gdhendur edhe simbole kombëtare, raporton Express i KTV-së.

Lahutën e konsideron edhe si bartëse të historisë pasi që përmes tij janë kënduar këngë që kanë pasqyruar ngjarje të rëndësishme të së kaluarës.

Gjonbalaj, i cili jeton në Pejë ka një mesazh që tradita e këtij instrumenti të bartet edhe tek të rinjtë.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme