“Shkolla Verore si Shkollë” hapë thirrjen për aplikim

“Shkolla Verore si Shkollë” hapë thirrjen për aplikim

22 May 2019 15:35

Me "Shkollën Verore si Shkollë", Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe institucionet partnere kanë krijuar një platformë unike të bashkëpunimit rajonal dhe ndërkombëtar, të stacionuar në Prishtinë, duke zhvilluar një planprogram ndërdisiplinar, e angazhuar profesionistë të zgjedhur për të përhapur dije dhe shkëmbyer ekspertizën e tyre në Prishtinë me studentë ndërkombëtarë dhe me publikun.

Fillimisht e frymëzuar nga rasti i Kosovës, ku sistemi arsimor ishte strukturuar në mes të viteve të 70-ta të shekullit të kaluar, "Shkolla Verore si Shkollë", nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, është e dizajnuar për të bashkuar dhe për të përhapur dijen dhe për të trajtuar sfidat e ditëve të sotme, duke zbatuar modele të reja dhe mundësi në arsimimin artistik dhe bashkëpunimin arsimor dhe artistik.

Aktualisht, "Shkolla Verore si Shkollë" është platformë udhëheqëse në bashkëpunim rajonal në art dhe prodhim të diskursit, dhe model që ndërlidhë kapacitetin e rajonit të Evropës Jug-Lindore, profesionistët e angazhuar ndërkombëtarë dhe institucionet partnere për të prodhuar dhe shpërndarë një model ndërdisiplinor të edukimit dhe bashkëpunimit artistik.

Nëpërmes situatave që i tejkalojnë kufijtë normalë, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë me "Shkolla Verore si Shkollë" tenton të ndërlidhë dijen dhe (ri)pozicionojë kapacitetin e vendit dhe rajonit të Evropës Jug-Lindore në raport me koordinatat e saja ndërkombëtare dhe globale.

Udhëheqësit e "Shkollës Verore si Shkollë 2019" kanë përpiluar një program sfidues dhe frymëzues, që do të zbatohet nga 5 – 21 gusht 2019 duke kombinuar klasë të bazuara në teori dhe produksion.

Kursi 1: Fatëkeqësia si dizajn: Akte të zotit, akte të njeriut

Kurs nga Julieta Aranda

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 2: Arkitektura e ekspozitave dhe politikat e të përkohshmes

Kurs nga Marina Otero Verzier

5 – 8 gusht, 2019

Kursi 3: Mendimet jofunksionale

Kurs nga Cesare Pietroiusti

5 – 7 gusht, 2019

Kursi 4: Kurimi si formë e organizimit të eksperincës: Ku, si, pse dhe me kë pas përfundimit të vëmendjes?

Kurs nga Jelena Vesiq

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 5: Hapësira dhe Shoqëria Post-traumatike: Observime radikale dhe transormimi i dhunës

Kurs nga Renata Salecl and Armina Pilav

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 6: DUET (Versioni për punëtori): “Dëshironi të këndoni me mua?”

Kurs nga Ari Benjamin Meyers and Eva Birkenstock

12 – 15 Gusht, 2019

Kursi 7: Teoria, pse? Kritika si produkt

Kurs nga Sami Khatib

12 – 15 gusht, 2019

Kursi 8: Hapësirë e lirë ku gjërat mund të bashkohen: A është ky një kurs për skulpturë?

Kurs nga Bernhard Rüdiger

12 – 17 gusht, 2019

Kursi 9: Arti i pa përbrendsuar dhe gjuha e çuditshme e artit

Kurs nga Boris Buden

12 – 15 gusht, 2019

Kursi 10: Brenda gjuhës: Arti dhe fjalët

Kurs nga Sezgin Boynik

14 – 21 gusht, 2019

Kursi 11: Çka dreqin është uji?

Kurs nga Lek M. Gjeloshi

14 – 21 gusht, 2019

Kursi 12: Ndërmjet shpresës dhe Dëshprimit – Tri dimensione për politikat demokratike dhe artin

Kurs nga Elzbieta Matynia

16 – 18 gusht, 2019

Kursi 13: Çdo artist është arkivist? Ta bëjmë nje arkivë të artit!

Kurs nga Koh Nguang How

16 – 21 gusht 2019

Kursi 14: Instituti i Artit në kushtet e 3 esencializimave: Kibernetik, de-kolonial, pop performativ

Kurs nga Keti Chukhrov

19 – 21 gusht, 2019

140 aplikues do të përzgjidhen për të marrë pjesë në kurset e Shkolla Verore si Shkollë 2019.

Për çdo kurs do të përzgjidhen dhjetë aplikues. Aplikuesit mund të regjistrojnë më shumë se një kurs.

Gjuha e mësimit dhe ligjeratave është gjuha angleze.

Partnerët kryesorë të Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë për Shkolla Verore si Shkollë 2019 janë IRWIN group, Cultural Center Rex / Fund b92, Beograd, Pres to Exit Project Space, Shkup, Art House, Shkodër, Institute for Contemporary Art, Podgorica, Sonemus Association, Sarajevë dhe Independent Curators International – ICI, Nju Jork.

Afati i fundit për aplikim për pjesëmarrje është 15 qershor, 2019, kurse rezultatet do të shpallen jo më larg se 18 qershor, 2019./KultPlus.com

Komentet

Shto koment

Të ngjashme